Obraz ten został wybrany w charakterze obiektu badawczego, gdyż jest on bodaj najsławniejszym dziełem sztuki, przedstawiającym wspólny posiłek. Po przeanalizowaniu 52 najbardziej znanych obrazów, na których uwieczniono Ostatnią Wieczerzę Jezusa Chrystusa wraz z jego uczniami, amerykańscy naukowcy z Cornell University uzyskali dane dotyczące rozmiarów dań i naczyń, na których były one podawane.
Badacze skupili się na wymiarach porcji, talerzy i kawałków chleba, które porównywali ze średnim rozmiarem głów apostołów. Jak się okazało, w ciągu 1000 lat nasze apetyty stopniowo wzrastały, a dania i naczynia stawały się coraz większe, zachęcając nas do coraz częstrzego przejadania się. Danie podstawowe zwiększyło się, jak dowodzą wyniki badań, o 69%, talerze – o 66%, a porcje chleba – o 23%.
W przeciągu ostatniego tysiąclecia doszło do znacznego wzrostu produkcji spożywczej, a jedzenie jest bardziej dostępne, co jest widoczne nie tylko w rozmiarach naszych porcji, lecz również w rozmiarach ubrań. „Ponieważ sztuka jest naśladownictwem życia, zmiany te zostały dokładnie odzwierciedlone na obrazach, przedstawiających najsławniejszą kolację w historii” – mówi Brian Wanskink”, współautor publikacji o problemach z nadwagą, zamieszczonej w magazynie International Journal of Obesity. jsl
źródło: www.news.cornell.edu