Europejczyk je najwięcej pieczywa: 96 kg rocznie, czyli w życiu pochłania ponad 7,5 tony chleba i bułek. Jeśli każdą kromkę posmarowałby masłem, potrzebowałby go 1,5 tony, czyli 7,5 tysiąca kostek.
Sera żółtego (przyda się do chleba) przeciętnie w ciągu 80 lat zjada 4300 kg, a jajek 57.000 sztuk (też tych w ciastach i makaronach). Do kawy (350 kg) czy herbaty (niecałe 100 kg) przyda się cukier – w ciągu życia statystyczny mieszkaniec Europy potrzebuje go ponad 3 tony.
Polak zjada przeciętnie 112 kg ziemniaków w ciągu roku, czyli na całe życie potrzebuje 9 ton. Do ziemniaków dokłada w ciągu swojego życia 2 krowy, 20 świń, 760 kurczaków, 46 indyków, 15 kaczek, 1000 ryb – to w sumie 11 ton żywności. Do ziemniaków i mięsa przez 80 lat wystarczy mu tona pomidorów, 700 kg ogórków, ponad 800 kg kapusty. Dodając te i inne artykuły, człowiek od urodzenia do śmierci zjada 40 ton żywności – tyle waży 9 słoni!
Czym doprawić potrawy. Najczęściej używana jest sól. W ciągu życia przeciętny Polak zjada jej ponad 400 kg. Na deser natomiast potrzeba mu 4,5 tony jabłek, 0,5 tony cytrusów, 0,5 tony bananów, ponad 200 kg śliwek.
A co na to organizm? Jedzenie w żołądku miesza się z sokami trawiennymi i staje się płynną masą. 4 litry takiej miazgi to maksymalna pojemność rozciągniętego żołądka. Jeśli dziennie dostarczamy ok. 2,5 tys. kalorii, to w ciągu życia daje to ponad 75.000.000 kcal – tyle ma 132 tys. tabliczek gorzkiej czekolady.