Warzywa prosto z grządki czy świeżo zerwane owoce smakują najlepiej. Jednak coraz trudniej dostać takie produkty. W Polsce przybywa supermarketów, a ubywa lokalnych targowisk i bazarków, gdzie można kupić żywność bezpośrednio od rolników. Co gorsza, niektórzy sprzedawcy na targach próbują oszukiwać, sprzedając produkty z hurtowni jako “wiejskie” czy ekologiczne. Tak bywa np. z jajkami, z których skorupek wystarczy usunąć stempelki i trochę je pobrudzić, by sprzedawać je potem jako takie “prosto od kury”.
Konsumenci zaczynają szukać innych sposobów. Jednym z rozwiązań są kooperatywy spożywcze – grupy ludzi, którzy wspólnie zamawiają produkty żywnościowe bezpośrednio od sprawdzonych producentów. Dlaczego warto kupować żywność poprzez kooperatywy? Do czego przydaje im się internet? O tym opowiedzą moi goście w studiu TOK FM: Monika Kucia, redaktorka naczelna serwisu „Ugotuj.to Ze Smakiem” oraz Sylwia Sławińska i Andrej Modic, współzałożyciele portalu Lokalnyrolnik.pl.
Przeczytajcie historię powstania tego serwisu i zobaczcie krótki film o zasadzie jego działania:
Przy okazji polecam archiwalną audycję o ruchu slow food.
Nowego odcinka “Człowieka 2.0” możecie posłuchać 25 lipca po godz. 20 na antenie Radia TOK FM. Później będzie dostępny jako podcast na stronie archiwum audycji oraz w aplikacji mobilnej TOK FM. Zapraszam!