Szczury budzą się, czując aromat kawy, określone cząsteczki zapachowe zwiększają bowiem aktywność pewnych genów w mózgu. Ich działanie ulega zahamowaniu, gdy ciało czuje się zmęczone, lub gdy śpimy niewystarczająco długo. Grupa naukowców z National Institute of Advanced Industrial Science and Technology ( AIST) w Tsukuba (Japonia) skupiona wokół Yoshinori Masuo przeprowadziła doświadczenie, w którym brały udział pozbawione przez jedną dobę snu gryzonie. Naukowcy przebadali ich mózgi i stwierdzili, że poziom jedenastu cząsteczek matrycowego (informacyjnego) RNA, które są miarą aktywności genów, został zredukowany. Jednakże w momencie, gdy szczury poczuły aromat kawy, aktywność dziewięciu z jedenastu zahamowanych genów wróciła do swojego normalnego poziomu. Aktywność dwóch genów, które są odpowiedzialne za przemianę materii w mózgu, przekroczyła nawet swój zwykły poziom.
Nie wiadomo jeszcze, czy zapach kawy spowoduje tak silne reakcje u ludzi i czy aktywowane zostaną te same geny. Na razie naukowcy planują znalezienie w kawie owych pobudzających cząsteczek zapachu – takie cząsteczki mogłyby być rozpylane w miejscach pracy, zwłaszcza tam, gdzie zmęczeni pracownicy nie mają czasu na filiżankę orzeźwiającego napoju. JSL
źródło: „New Scientist“