Urządzenie nazywa się „Local River” i służy do hodowania ryb słodkowodnych oraz roślin. Tuż nad powierzchnią wody znajdują się specjalne pojemniki dla ziół i warzyw, których nawet nie trzeba podlewać – czerpiąc wodę i składniki odżywcze prosto z akwarium, rośliny jednocześnie oczyszczają je. W ten sposób Local River jest naturalnym ekosystemem, w którym rośliny żywią się produktami ubocznymi działalności życiowej ryb. Właściciel Local River nie tylko zaoszczędzi czas na zakupach, lecz również będzie miał pewność, że ryby (karp, sandacz, pstrąg, węgorz i inne) oraz zielenina z własnej hodowli będą ekologicznie czyste i zdrowe. Projektantów tego niesamowitego akwarium zainspirował ruch Locavoers, który powstał w roku 2005 w San Francisco. Cztery żyjące w zgodzie ze środowiskiem naturalnym Amerykanki zauważyły, że kupowanie artykułów spożywczych przywożonych z innych stanów lub importowanych z zagranicy jest bardzo nieekologiczne, transport tych artykułów pochłania bowiem ogromne ilości paliwa, zanieczyszczając spalinami środowisko. Postanowiły one przynajmniej przez miesiąc nie jeść niczego, co zostało przywiezione z odległości większej, niż 100 mil (160 km) od ich miejsca zamieszkania.
Zainteresowanie tym ekologicznym pomysłem staje się coraz bardziej popularne, a do inicjatorek ruchu Locavores przyłącza się coraz więcej ludzi. Okazało się, że w ten sposób z powodzeniem można żywić się przez cały rok – ograniczanie się w diecie do produktów lokalnych wcale nie oznacza, że dieta ta jest uboga. Wręcz przeciwnie – w promieniu 100 mil znaleźć można wszystkie produkty niezbędne do urozmaicenia posiłków. Słowo„locavore” pojawiło się już nawet w słowniku New Oxford American Dictionary z roku 2007.
Autorzy projektu podkreślają, że sama zasada działania domowego ekosystemu została już wypróbowana. Na niektórych fermach wykorzystuje się technologię łączenia hodowli ryb z hydroponiką, a więc z bezglebową uprawą roślin. Taka kombinowana technologia została nazwana aquaponiką.
Projektanci zaprezentują Local River w nowojorskiej galerii Artists Space 25 kwietnia br. JSL
źródło: www.mathieulehanneur.com
Załóż rzekę we własnej kuchni
Francuscy projektanci Mathieu Lehanneur i Anthiny van den Bossche wymyślili akwarium, w którym we własnym domu można hodować ryby i rośliny przeznaczone do konsumpcji.28.04.2008·0·Przeczytasz w 2 minuty