Długofalowym celem tych badań było wyeliminowanie sytuacji, gdy z powodu infekcji trzeba dokonać uboju zwierząt gospodarskich. Do takiego zdarzenia doszło m.in. w Wielkiej Brytanii w 2013 roku. Z powodu infekcji trzeba było wybić ponad 26 tys. sztuk bydła, co kosztowało podatników prawie 100 mln. funtów.
Naukowcy z Chin wykorzystali technologię hi-tech, by wszczepić krowom gen myszy, który ochroni je przed infekcjami wywołanymi przez prątki gruźlicy. Badanie opisano na łamach pisma Proceedings of the National Academy of Sciences. Naukowcy podkreślają, że ich wyniki przyczynią się do poprawienia kontroli zdrowia bydła i zapobiegania gruźlicy.
Zdaniem komentatorów jest to kolejny krok w stronę stworzenia zwierząt odpornych na choroby za pomocą zaawansowanych metod genetycznych. Na razie nie wiadomo, czy takie podejście ochroni bydło przed zakażeniem gruźlicą w przypadku silnej ekspozycji na duże dawki patogenów.
Czy jesteśmy skazani na żywność modyfikowaną genetycznie?
Czy się to komuś podoba, czy nie, na świecie od dawna dochodzi do manipulacji genetycznych i nic nie wskazuje, by dalsze eksperymenty w tej dziedzinie zostały wstrzymane. Potencjalne zyski z GMO, czyli genetycznie modyfikowanych organizmów, są duże. Odmiany kukurydzy odpornej na szkodniki czy na mróz, pomidory, które długo zachowują świeżość, ziemniaki, które nie smakują stonce ziemniaczanej – to tylko niektóre przykłady genetycznie modyfikowanych odmian, które są bardziej wydajne i które zwyczajnie opłaca się uprawiać.
Tak samo wygląda sytuacja w świecie zwierząt. Odchody zmutowanych świń mogą zawierać mniej fosforu, który zwiększa zanieczyszczenie środowiska. Z mleka zmodyfikowanej kozy udało się już uzyskać cenny lek hamujący nadmierną krzepliwość krwi, a kolejne transgeniczne organizmy mogą być źródłem lekarstw na AIDS czy cukrzycę. Jak każda nowa technologia, modyfikacje genetyczne wzbudzają emocje. Postępujące badania w tej dziedzinie pozwalają sądzić, że w niedalekiej przyszłości żywność modyfikowana genetycznie będzie bardzo szeroko rozpowszechniona.
Czytaj więcej: