Madera nazywana jest wyspą wiecznej wiosny ze względu na swój mikroklimat . Położona pomiędzy wybrzeżami Afryki i Portugalii na północnym Atlantyku charakteryzuje się przyjemną, stałą temperaturą w granicach 18-22 stopni Celsjusza (odpowiednio: temperatura średnia zimą i latem) i kojącą zielenią – tu wiecznie coś kwitnie i bujna roślinność wyspy jest wprost zachwycająca. Podczas gdy w środkowej Europie jesień sprawia, że mamy kłopoty ze wstawaniem, na Maderze z łatwością uzupełnimy poziom witaminy D, która jest wytwarzana przez słońce a jej odpowiedni poziom zwiększa odporność organizmu oraz wzmacnia zęby i kości. Ten zestaw argumentów w połączeniu z czysto estetycznym doświadczeniem tej przepięknej wyspy sprawia, że wyjazd na Maderę oprócz prostej przyjemności przynosi korzyści nie do przecenienia!
Uzupełnij witaminę D
Odpowiednia dawka witaminy D podnosi odporność organizmu, pozytywnie wpływa na układ krążenia, wzmacnia zęby i kości, pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Wystarczy 20 minutowy spacer w słoneczny dzień aby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę tej witaminy, jednak jesienią i zimą w naszej strefie klimatycznej jest to utrudnione. Jest to jeden z wielu powodów, dla których warto odwiedzić słoneczną Maderę!
Ogrody botaniczne to prawdziwy kalejdoskop barw i kształtów
Ogrody botaniczne Madery są już legendarne – wspomniany klimat sprawia, że okres kwitnienia różnych gatunków roślin trwa tu nieprzerwanie cały rok, a bogactwo form i kształtów, które przybierają kwiaty i rośliny jest ogromna. W Funchal, stolicy Madery, znajduje się jeden z najbardziej spektakularnych ogrodów botanicznych, gdzie można zobaczyć hortensje, strelitzie, erytryny, tulipanowce i wiele, wiele innych. To prawdziwy raj dla botaników! Jeśli chcesz wybrać się na Maderę z fotografem National Geographic i uchwycić te niezwykłe kwiaty sprawdź ofertę >>>
Sterlicja, czyli rajski ptak
Pochodząca z północnej Afryki sterlicja królewska jest zachwycającym przykładem na szaloną fantazję przyrody. Ogromne pomarańczowo-niebieskie kwiaty wyrastające z szarozielonej łodygi tworzą barwny wachlarz. Niektóre odmiany sterlicji (sterlitzia reginae) nazywane są rajskimi ptakami.
Spacery wzdłuż lewad
Maderę z północy na południe przecinają kanały nawadniające wsypę – ten system rozprowadzania po wyspie wody deszczowej został obmyślony w XVI wieku. Sieć kanałów oprócz pełnienia swojej zupełnie praktycznej funkcji jest jednocześnie zbiorem propozycji spacerowych: wzdłuż kanałów ciągną się ścieżki, którymi oryginalnie chadzali levadeiros pilnujący przepustowości kanałów. Dziś chadzają nimi turyści, którzy wspinają się wzdłuż strumieni podziwiając niezwykłą przyrodę wyspy. Zdarza się, że spacer wzdłuż lewad to jedyna możliwość aby dotrzeć w niektóre zakątki wyspy.
Przebywanie wśród zieleni i wody relaksuje
Zieleń relaksuje, dotlenia, usprawnia pracę układu krążenia, zmniejsza ryzyko infekcji. Na to ostatnie wpływają fitoncydy, składniki obecne w lesie, które są odpowiedzialne za odporność drzew i chronią je przed infekcjami. Okazuje się, że kąpiele leśne dzięki dużej zawartości fitoncydów w powietrzu, mają właściwości zdrowotne także dla ludzi. Malownicza trasa Caldeirão Verde przysporzy doznań nie tylko estetycznych, ale także zdrowotnych. Natrafimy tam m.in. na jałowce, które wytwarzają wyjątkowo duże ilości fitoncydów, ale także na cedry japońskie, buki europejskie, wawrzyn i wiele innych. Chcesz zobaczyć wodospad Caldeirão Verde? >>>
Winogrona na Maderze
Madera nazywana jest córką ognia – jest to wyspa wulkaniczna, co ma duże znaczenie dla tutejszej flory. Plony winogron są tu stosunkowo duże w stosunku do niewielkiej powierzchni ziemi uprawnej, a tradycja produkcji wina sięga ponad 300 lat. Odznacza się ono wyjątkową trwałością, co wynika z oddalenia wyspy od wybrzeży Portugalii – opracowano proces produkcji, który zapewniał trunkowi świeżość podczas długiej podróży statkiem z Madery do Portugalii. Jedna lampka wina dziennie według naukowców poprawia pamięć, procyanidiny zawarte w winie korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę serca, rezweratrol zawarty w skórce czerwonych winogron opóźnia procesy starzenia się oraz pośrednio hamuje powstawanie komórek rakowych. Ponadto pomaga zapobiegać katarakcie i korzystnie wpływa na florę bakteryjną w jamie ustnej. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem wina z Madery u źródeł sprawdź ofertę podróży na Maderę!
Lokalne skarby
Klimat Madery sprawia, że występuje tam nie tylko obfitość kwiatów, ale też owoców. Spożywanie lokalnych produktów jest nie tylko przyjemnym doświadczeniem, ale też dostarcza składników odżywczych najlepszej jakości. W Funchal na Mercado dos Lavradores można kupić niemal trzydzieści odmian marakuji, gwieździste karambole, aromatyczne mango, czerymoję okrzykniętą najlepszym owocem na świecie i wiele innych.