Szczęśliwa krowa to taka, która żyje w stadzie (odłączenie wywołuje stres na stres) i robi to samo, co inne zwierzęta, m.in. je w spokoju od sześciu do dwunastu razy na dobę, odpoczywa i przeżuwa (najchętniej na leżąco, bo zajmuje jej to do ośmiu godzin dziennie). Krowy mają wrażliwy słuch, więc nie powinny być narażone na hałasy, a wszelkie długotrwałe urazy mogą wywołać u nich chroniczny stres. Krowy lubią być czyste i suche. Zadbane i dobrze nakarmione znacznie rzadziej zapadają na choroby. Jak wykazały badania Magdaleny Jakiel i Emila Jesiołkiewicza z Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego oraz Ewy Ptak z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, skład mleka w 70 proc. zależy od warunków, w jakich żyje krowa, a tylko w 30 proc. od jej cech uwarunkowanych genetycznie. O jakość mleka dba firma Danone, prowadząc od dziesięciu lat Program Jakości i Bezpieczeństwa Mleka, który teraz przybiera bardziej kompleksowy charakter jako Program Zrównoważonego Rolnictwa. Danone odbiera mleko od 17 tys. krów w Polsce. Firma we współpracy z rolnikami dba o to, żeby zwierzęta były właściwie traktowane i żywione. Czy to się udaje? Łatwo to sprawdzić, próbując jogurtu naturalnego Danone Natura.
Szczęśliwa krowa daje smaczne mleko
Naprawdę smaczne mleko pochodzi od krów, które są szczęśliwe.07.09.2012·0·Przeczytasz w 1 minutę