Redakcja miesięcznika Focus Historia zaprasza na niezwykłe spotkanie połączone ze spacerem ulicami gdańskiej Starówki. 20 września spotkamy się, by poznać najbardziej charakterystyczne gdańskie trunki oraz miejsca ich powstawania. Spacer szlakiem dawnych wytwórni, browarów i tawern, zapewni ciekawe doznania wszystkim, również niepraktykującym miłośnikom trunków.
Pierwszym przystankiem podczas spaceru będzie Dwór Artusa. Dwór był niegdyś miejscem gdzie najczęściej pito trunki i odbywano spotkania, również towarzyskie. Przy oddzielnych ławach siadywali kotwicznicy, szyprowie czy kowale i oczywiście spożywali trunki. Dalej przejdziemy wzdłuż ulicy piwnej, gdzie znajdowały się liczne browary a tuż obok nich łaźnie. Następnie dotrzemy do miejsca gdzie mieści się restauracja „Pod Łososiem”. Tutaj produkowano słynny Goldwasser (z niem. “Złota woda”). Tak nazywała się gdańska wódka ziołowo-korzenna. Charakterystyczną cechą tego trunku są drobne płatki 23-karatowego złota, zawieszone w alkoholu.
Dalej przejdziemy na ulicę Korzenną gdzie zlokalizowany był browar Heweliusza. Heweliusz z zamiłowania był astronomem i jednocześnie synem browarnika. Jego małżeństwo było swoistą fuzją dwóch browarów i w czasie gdy on patrzył w niebo, jego żona zajmowała się interesami. Niedaleko mieści się kościół św. Katarzyny, w którym znajduje się do dzisiaj Epitafium Heweliusza. W drodze powrotnej opowiemy historię browaru, który zlokalizowany był w pobliżu Zamku Krzyżackiego. Ciekawostką jest, że według reguły zakonu w skład codziennej diety krzyżackiej wchodziło piwo.
Po spacerze zapraszamy na spotkanie, które odbędzie się w restauracji Latający Holender. Gośćmi spotkania będą Prof. Andrzej Januszajtis oraz Zbigniew Gach, autor książki „Dziesięć wieków piwa w Gdańsku”. Spacer i spotkanie poprowadzi Paweł Pizuński – historyk, współpracownik miesięcznika Focus Historia. Na zakończenie spotkania wśród uczestników rozlosujemy nagrody.