Młodzi ludzie, którzy regularnie jedzą zdrowe śniadania w domu mają lepsze zdrowie psychospołeczne od swoich rówieśników, które ten punkt dnia pomijają. Potwierdzają to wyniki opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Nutrition. Badania przeprowadzone w Hiszpanii przez naukowców z University of Castilla-La Mancha potwierdzają, jak ważnym posiłkiem dnia jest ten pierwszy, który spożywamy rano.
Czytaj też: Bo nie tylko kanapka z wędliną. Co jada się na śniadanie w różnych zakątkach świata?
Dr José Francisco López-Gil z Uniwersytetu Castilla-La Mancha mówi:
Nasze wyniki sugerują, że nie tylko ważne jest, aby jeść śniadanie, ale ważne jest również, gdzie młodzi ludzie jedzą śniadanie i co jedzą. Pomijanie śniadania lub jedzenie śniadania poza domem wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia psychospołecznych problemów behawioralnych u dzieci i młodzieży. Podobnie spożywanie pewnych pokarmów/napojów wiąże się z wyższym lub niższym prawdopodobieństwem wystąpienia psychospołecznych problemów behawioralnych.
Śniadanie najważniejszym punktem dnia
Zespół dr Lópeza-Gila przeanalizował dane zebrane z hiszpańskiego Narodowego Badania Zdrowia w 2017 r., które zawierało kwestionariusze zarówno dotyczące nawyków śniadaniowych, jak i zdrowia psychicznego dzieci oraz młodzieży. Ankiety były wypełniane przez rodziców lub opiekunów dzieci i obejmowały ocenę takich cech, jak poczucie własnej wartości, nastrój i niepokój. W badaniach wzięło udział łącznie 3772 młodych osób w wieku 4-14 lat.
Najciekawszy wniosek, który płynie z badań hiszpańskich naukowców dotyczy nie samego składu śniadania, a tego, gdzie je jemy. Okazuje się, że jedzenie śniadania poza domem było prawie tak samo szkodliwe jak całkowite pominięcie tego posiłku. Może to wynikać z faktu, że podczas jedzenia posiłku w domu, otaczamy się osobami najbliższymi i wzmacniamy istniejące więzi. Może jednak mieć prostszą przyczynę – śniadania “pochłaniane” przez młodzież w locie na mieście są zazwyczaj mniej pożywne od posiłków domowych.
Czytaj też: Pizza na śniadanie lepsza niż większość płatków. Oficjalne stanowisko dietetyka
Chociaż badania przeprowadzono tylko na Hiszpanach, naukowcy są przekonani, że podobne wnioski wyciągnęliby także w innych krajach. Dostępność pożywnych śniadań w szkołach zapewne wpłynęłaby pozytywnie na wyniki w wielu miejscach.
Dr López-Gil wyjaśnia:
Fakt, że spożywanie śniadania poza domem wiąże się z większymi psychospołecznymi problemami zdrowotnymi, jest nowatorskim aspektem naszego badania. Nasze odkrycia wzmacniają potrzebę promowania nie tylko śniadania jako części rutyny zdrowego stylu życia, ale także tego, że powinno być ono spożywane w domu. Ponadto, aby zapobiec psychospołecznym problemom zdrowotnym, śniadanie, które zawiera nabiał i/lub zboża, a minimalizuje niektóre pokarmy zwierzęce o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych/cholesterolu, może pomóc zmniejszyć psychospołeczne problemy zdrowotne u młodych ludzi.