Ptaszniki to infrarząd pająków, który obejmuje ponad 2600 gatunków klasyfikowanych w ok. 300 rodzajach i 15 rodzinach. Ptaszniki to przeważnie zwierzęta duże, długowieczne (15-30 lat), żyjące pod ziemią. Ptaszniki to wyjątkowo spektakularne pająki, dlatego chętnie są hodowane w domowych terrariach. Wszystkie ptaszniki są jadowite, ale tylko niewielka część (ok. 20 gatunków) ma jad niebezpieczny dla człowieka. Ptasznik goliat to największy ze znanych gatunków ptaszników.
Agresywny i waleczny
Ptasznik goliat (Theraphosa blondi) przemierza Amazonkę w poszukiwaniu owadów, gryzoni, a nawet ptaków, w które mógłby zatopić swoje pazury jadowe i wciągnąć do nory. Rozpiętość odnóży 30 cm i waga 170-250 g (więcej niż chomik syryjski), czyni z ptasznika goliata prawdziwego kolosa. Dla porównania – największy pająk żyjący w Polsce – bagnik nawodny, osiąga rozpiętość odnóży nie przekraczającą 8 cm.
Pomimo swojej nazwy, ptasznik goliat nie żywi się tylko ptakami. Wręcz przeciwnie – często wybiera owady, płazy i drobne ssaki (oposy czy mrówkojady). Jego jad nie stanowi zagrożenia dla człowieka, chociaż takie spotkanie może być nieprzyjemne w wyniku ukąszenia pazurami jadowymi. Wtedy najczęściej pojawiają się wymioty, nudności, bóle głowy, gorączka, itd.
Czytaj też: Bezpieczniejsza alternatywa dla opioidów odkryta w jadzie pająka ptasznika
Pająk zamieszkuje Brazylię, Gujanę Francuską, Gujanę, Surinam i Wenezuelę, ale jest hodowany na całym świecie jako zwierzę domowe. Jest tak duży, że ma trudności ze swobodnym wspinaniem się po płaskich powierzchniach, dlatego zazwyczaj zamieszkuje nory w ziemi – czasami nawet samodzielnie je wykopuje. Pająk prowadzi nocny tryb życia.
Na największego pająka na świecie poluje wiele innych zwierząt – węże, a także ssaki. Ptasznik goliat jest jednak dość agresywny i zawsze staje do walki, gdy wymaga tego sytuacja. Ciekawym elementem anatomicznym tych pająków są tzw. włoski parzące, które mogą być wystrzeliwane w przeciwników. Zoo w Wellington w Nowej Zelandii stało się pierwszym od 20 lat zoo, w którym wykluły się młode T. blondi w 2020 roku. W naturze w jednym kokonie jajowym może być nawet 150 pająków.
W Ameryce Południowej ptasznik goliat jest częstym przysmakiem (po odseparowaniu włosków parzących) i podobno smakuje jak krewetka.