O tym, czym jest alergia i jakie mogą być jej konsekwencje rozmawiali goście Macieja Kurzajewskiego w programie „Świat się kręci” – prof. Jerzy Kruszewski alergolog, Piotr Izrailewski oraz Agata Słysz.
Czym jest alergia i jak ją rozpoznać?
Alergia to szczególny rodzaj nadwrażliwości uwarunkowanej działaniem naszego układu immunologicznego. Oznacza, że na określone substancje reagujemy inaczej niż inni.
Rzeczywista liczba alergików jest zdecydowanie mniejsza niż deklarowana – większość z nas twierdzi, że jest na coś uczulonym, ale dopiero wykonane badania wykazują, że to, co zdawało nam się być alergią, wcale nią nie jest. Zdaniem prof. Jerzego Kruszewskiego, mimo wszystko takie postrzeganie alergii przez społeczeństwo jest niezwykle ważne, ponieważ każda osoba, która czuje się alergikiem, będzie szukała przyczyny tego problemu. Oczywiście najprostszą i najskuteczniejszą drogą wykrycia alergii jest poddanie się odpowiednim testom. Tylko wtedy lekarz będzie mógł podjąć pewną decyzję o podjęciu leczenia.
Jakie są objawy i rodzaje alergii?
Wyróżnia się kilka rodzajów alergii i zależne od tego objawy:
- Alergia kontaktowa – uczulenie na kontakt z określonym tworzywem, bądź substancją. W tym przypadku najczęstszym objawem są różnego rodzaju wysypki, pieczenie i obrzęk skóry.
- Alergia wziewna – uczulenie na pyłki roślin, roztocza, kurz, czyli to wszystko co dostaje się do dróg oddechowych. Tu najczęściej stopniowo pojawia się: katar, kichanie, kaszel, zapalenie spojówek, duszności.
Jak leczyć alergię?
„Niestety nie wszystkie rodzaje alergii można odczulać. Jeżeli tylko chory ma taki rodzaj uczulenia na który istnieje szczepionka odczulająca – jako lekarze alergolodzy namawiamy go do odczulania” – mówił prof. Kruszewski.
Do odczulania z pewnością nadają się alergie na pyłki roślin, roztocza i kurz, a także jady owadów. Proces odczulania jest niestety długotrwały i uciążliwy – trwa od 3 do 5 lat i wiąże się z przyjmowaniem zastrzyków raz w miesiącu. W przypadku alergii pokarmowych najbardziej skutecznym i często jedynym rozwiązaniem jest dieta eliminacyjna, czyli wykluczenie pokarmów, na które uczulenie zostało potwierdzone badaniami, a także tych, które choć nie potwierdzone badaniami, wywołują najbardziej niepokojące objawy.
Czy alergia może zabić?
Nieleczona lub niezdiagnozowana alergia może prowadzić do astmy, a niezwykle groźny rodzaj alergii jakim jest anafilaksja (wstrząs anafilaktyczny) może skutkować śmiercią.
Czy alergia to choroba cywilizacyjna?
Coraz częściej diagnozuje się alergie u osób dorosłych. Jak wyjaśnia prof. Kruszewski, dzieje się tak dlatego, że obudzone zostały pewne geny, które do tej pory były „uśpione”, a budzi je środowisko w którym żyjemy. Powód wybuchu tzw. dżumy XXI wieku jaką nazywana jest alergia, stanowi również fakt, że małe dzieci są obecnie kolonizowane przez zupełnie inne bakterie niż dawniej. Każdy człowiek nosi w sobie ok. 2 kg różnych bakterii. Każda ingerencja w ten mikrobiom np. poprzez przyjmowanie antybiotyków lub określonych pokarmów, zaburza jego funkcjonowanie.
Życie z alergią, szczególnie silną i wywoływaną przez popularne produkty spożywcze jest trudne, pełne wyzwań i wyrzeczeń, a przede wszystkim wymaga samodyscypliny. Tylko regularne przyjmowanie leków i unikanie produktów alergizujących pozwoli przechodzić uczulenie łagodnie lub bez niebezpiecznych dla zdrowia i życia reakcji.