Polacy przechodzą na wegetarianizm

Niektórzy uważają, że to tylko sposób odżywiania, zainteresowani tłumaczą, że to styl ich życia. Wegetarianizm staje się coraz popularniejszy. Zwolenników diety bezmięsnej przybywa z roku na rok.

Szacuje się, że w Polsce wegetarian jest już około 2 milionów, a większość z nich to ludzie młodzi.

Motywacją do przejścia na wegetarianizm są w głównej mierze względy zdrowotne i etyczne. Przedstawiciele tej grupy tłumaczą, że pożywienie roślinne magazynuje w sobie energię, a co za tym idzie lepsze samopoczucie. Jednocześnie niejedzenie mięsa obniża poziom cholesterolu oraz eliminuje ciśnienie tętnicze. Istnieją również minusy przejścia na wegetarianizm. Między innymi niedobór poszczególnych witamin.

Laktoowowegetarianizm – z czym to się je?

Laktoowowegetarianizm to powszechna nazwa diety, która dopuszcza spożywanie produktów mlecznych i jajek. Dzięki temu dostarcza organizmowi wielu składników, których nie ma w diecie wegetariańskiej niezawierającej tych produktów. Podstawą tego jadłospisu są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, makarony, kasze, przetwory mleczne.

”Z ludźmi, którzy zdecydowali się na podobną dietę, śmiejemy się, że nie jemy produktów, które spełniają naraz dwa kryteria – za życia miały oczy i mamę. Uwielbiam jajka i przetwory mleczne, ale rezygnacja z mięsa nie była dla mnie wielkim problemem. Będąc czynną laktoowowegetarianką czuję się znakomicie – zarówno w wymiarze moralnym, jak i zdrowotnym, bo ten sposób odżywiania pozwala dostarczyć większości niezbędnych składników.” – mówi Jolanta Nabiałek, laktoowowegetarianka od 6 lat.

Makaron jest wege!

Podstawą diety, nie tylko wegetariańskiej, są produkty zbożowe, takie jak pieczywo czy makarony  Znajdujące się w nich węglowodany złożone warunkują prawidłowe funkcjonowanie mięśni i mózgu.

Makaron jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych i zdrowo odżywiających się. Makaron połączony z warzywami, soczewicą, soją czy cieciorką może stanowić pełnowartościowy posiłek dla praktykujących wegetarian. Właśnie dlatego potrawy zawierające ten składnik znajdują się w wielu przepisach wykluczających produkty mięsne.

Czytaj więcej: ZIELONE KRZEPI: CZY WEGETARIANIZM JEST ZDROWY?