“Owady są obfite i są cennym źródłem białka i minerałów” – ocenia Eva Mueller, dyrektor ds. leśnictwa w FAO. “Dwa miliardy osób, czyli jedna trzecia ludności świata, już je owady, ponieważ są smaczne i pożywne” – powiedziała.
Gabriel Tchango z Gabonu powiedział, że insekty stanowią częścią codziennego życia w jego kraju, a niektóre owady, takie jak larwy chrząszczy i termity z grilla – są powszechnie uznanymi przysmakami.
Owady stanowią około 10 procent białka zwierzęcego spożywanego przez całą populację. Raport przygotowany przez FAO wskazuje, że hodowla insektów jest jednym z wielu sposobów na rozwiązanie kwestii bezpieczeństwa żywności i pasz.
Ale autorzy przyznają, że wstręt konsumenta pozostaje jedną z największych przeszkód dla przyjęcia owadów jako żywych źródeł białka w wielu krajach zachodnich.
W podniesieniu rangi owadów może pomóc przemysł spożywczy, na przykład poprzez umieszczanie ich w przepisach i wprowadzenie do menu w restauracjach.
Najczęściej spożywanymi owadami są chrząszcze (31 procent), gąsienice (18 procent) i pszczoły, osy i mrówki (14 procent), koniki polne, szarańcza i świerszcze (13 proc.)
Na całym świecie spożywa się w sumie ok. 1900 gatunków owadów.
Źródło: AFP