Wytwarzany przez bakterie w ich układzie pokarmowym metan jest gazem cieplarnianym o działaniu 25 razy silniejszym od dwutlenku węgla, a jedna krowa emituje go dziennie od 250 do 300 litrów.
Produkcję metanu można ograniczyć na przykład dodając do paszy azotanów lub tłuszczu albo poprawiając jakość karmy i zawartość w niej skrobi. Jednak w przypadku rolników prowadzących gospodarstwa organiczne te środki zaradcze albo nie są dopuszczalne, albo już zostały zastosowane. Dlatego potrzebne są nowe rozwiązania.
Naukowcy z Aarhus University we współpracy z organizacją Organic Denmark oraz komercyjnymi partnerami prowadzą badania nad zastosowaniem jako dodatku do paszy oregano, powszechnie stosowanego jako przyprawa do pizzy. Oregano, czyli lebiodka pospolita (Origanum vulgare ssp hirtum) jest znane z wysokiej zawartości olejków eterycznych i działania bakteriobójczego. Dodane do paszy oregano hamuje wytwarzanie metanu przez bakterie żyjące w żwaczu krowy, zmniejszając emisje tego gazu.
Dalsze badania prowadzone będą na umieszczonych w specjalnych komorach krowach z przetokami w żwaczu oraz jelicie. Naukowcy sprawdzą także reakcje zwierząt na różne dawki oregano, następnie przetestują metodę na kilku organicznych farmach mlecznych. Cały projekt potrwa cztery lata i ma objąć również badania nad najlepszymi metodami uprawy organicznego oregano i przetwarzania go na suchą paszę lub kiszonkę.
Wcześniejsze prace wskazują, że dodatek oregano do paszy może przysłużyć się nie tylko klimatowi, ale także rolnikom i konsumentom. Oregano poprawia bowiem zawartość w mleku kwasów tłuszczowych i jego smak, a uzyskane produkty można by sprzedawać jako „przyjazne dla klimatu”. (PAP)