Białka serwatkowe to surowiec, który może pełnić wiele funkcji w kosmetyce. Kosmetyki skomponowane według krakowskiej receptury będą zawierały koncentrat tych białek i – jak zapewniają badacze – kompleksowo wpłyną na stan skóry osób, które zdecydują się wypróbować ich działanie.
Białka o małej masie cząsteczkowej mogą wnikać przez skórę do jej głębszych warstw. W ten sposób wpływają na nawilżenie i odżywienie skóry. Z kolei białka o dużej masie cząsteczkowej pozostają na powierzchni skóry. Cienka, ale szczelna warstwa kosmetyku, tzw. film okluzyjny, zapobiega utracie wody. Odpowiednio nawilżona skóra wygląda zdrowiej i młodziej, zmarszczek jest mniej, a te, które widać, są płytsze.
Na rynku produktów kosmetycznych od kilku lat kosmetyki naturalne i ekologiczne cieszą się dużą popularnością. Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów rosną wymagania dotyczące jakości kosmetyków, zarówno efektywności ich działania, jak i odpowiednich właściwości użytkowych. Kosmetyk jest bezpieczny dla użytkowników i nie oddziałuje negatywnie na środowisko. Praktyczne zastosowanie wynalazku może przyczynić się do pełniejszego zagospodarowania produktów ubocznych. Aktywnym składnikiem są tu białka z serwatki, stanowiącej produkt uboczny przemysłu mleczarskiego.
Zdaniem badaczy mali i średni przedsiębiorcy powinni być zainteresowani przeniesieniem produkcji nowego kosmetyku ze skali laboratoryjnej na półtechniczną, a potem wdrożeniem i sprzedażą. Proces technologiczny nie wymaga bardzo kosztownego sprzętu. Zespół wynalazców przeprowadził badania właściwości użytkowych produktu. Jak podkreśla dr Tabaszewska, cieszył się on dużym zainteresowaniem wśród konsumentów. Uczestnicy badań panelowych doceniali naturalny skład kosmetyku i zauważali efekty jego działania na skórę.
Technologia była prezentowana w ramach konkursu “Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki”. Nad kosmetykami pracowali dr inż. Małgorzata Tabaszewska i prof. dr hab. inż. Tadeusz Grega z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz dr inż. Elżbieta Sikora z Politechniki Krakowskiej.