Jako pierwszą nagrodzono Frances H. Arnold, która w 1993 roku przeprowadziła pierwszy udany eksperyment z kontrolowaną ewolucją enzymów. To białka, które katalizują chemiczne reakcje. W kolejnych latach doskonaliła swoją metodę, która dziś używana jest szeroko w przemyśle chemicznym. Wynalazek Arnold pozwala na znacznie bezpieczniejszą dla środowiska produkcję leków oraz odnawialnych biopaliw.
Druga połowa nagrody została przyznana dwóm naukowcom. George P. Smith w 1985 roku opracował metodę fagowej ekspresji peptydów. Dzięki niej bakteriofagi, czyli wirusy żywiące się bakteriami, są używane do wpływania na tworzenie się nowych białek.
Sir Gregory P. Winter, trzeci nagrodzony, wykorzystał tę właśnie metodę i przeprowadził ją w nowy etap: użył jej do kontrolowania ewolucji przeciwciał by tworzyć nowe leki.
Już dzisiaj dzięki fagowej ekspresji peptydów skuteczniej leczy się artretyzm, stany zapalne jelit i łuszczycę.
“Jesteśmy we wczesnych dniach rewolucji kierowanej ewolucji, która na wiele różnych sposób przyniesie korzyści ludzkości” – pisze Królewska Akademia Nauk w oficjalnym komunikacie dotyczącym nagrody.
BREAKING NEWS:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the #NobelPrize in Chemistry 2018 with one half to Frances H. Arnold and the other half jointly to George P. Smith and Sir Gregory P. Winter. pic.twitter.com/lLGivVLttB— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 3, 2018