Obszary pustynne są, jak wiadomo, miejscem wybitnie niegościnnym dla życia, a głównym powodem tej niegościnności jest niewystarczająca wilgotność gleby. Jednak w powietrzu, nawet pustynnym, woda zawsze się znajdzie. Na położonej w południowej części Izraela pustyni Negew średnia wilgotność powietrza w roku utrzymuje się na poziomie 64%, co oznacza, że w każdym metrze sześciennym powietrza zawarte jest 11,5 ml wody. Naukowy Instytutu Inżynierii Bioprocesowej i Powierzchni Granicznych im. Fraunhofera w Stuttgarcie (IGB) wraz z kolegami z firmy Logos Innovationen opracowali metodę, za pomocą której można przekształcać wilgotność zawartą w powietrzu na wodę zdatną do picia. Wymyślony przez nich sposób opiera się na prostych rozwiązaniach z dziedziny energii odnawialnej, takich jak termiczne baterie słoneczne czy ogniwa fotowoltaiczne, dzięki czemu jest on całkowicie samowystarczalny. Metoda sprawdzi się również na obszarach, na których nie ma rozwiniętej infrastruktury elektrycznej — podkreśla Siegfried Egner z IGB.
Zasada działania jest prosta. Pochłaniający wilgoć higroskopijny roztwór soli ścieka w dół po konstrukcji przypominającej wieżę, zbierając jednocześnie wodę z powietrza. Na wysokości kilku metrów nad ziemią roztwór ten pompowany jest do zbiornika, w którym panują warunki próżni. Energia uzyskana przez baterie słoneczne podgrzewa roztwór rozcieńczony przez pobraną wodę. Wskutek atmosfery próżniowej temperatura wrzenia jest niższa, niż w warunkach normalnego ciśnienia powietrza — efekt ten jest doskonale znany amatorom górskich wędrówek. Ponieważ ciśnienie powietrza na górze jest mniejsze, niż w dolinie, woda gotuje się już przy temperaturze o wiele mniejszej, niż 100 stopni Celsjusza. Odparowana, wolna od soli woda skrapla się i cieknie w dół. Siła ciężkości słupa wody nieprzerwanie wytwarza próżnię, dzięki czemu pompa próżniowa staje się zbędna. Ponownie powstały roztwór soli znowu płynie w dół po powierzchni wieży, pobierając wilgoć z powietrza.
Według naukowców w ten sposób w wodę zaopatrzone mogą być zarówno pojedyncze gospodarstwa domowe, jak i całe hotele. Sposób działania wieży został już przetestowany, konstruktorzy pracują obecnie nad modelem demonstracyjnym. JSL
źródło: Fraunhofer-Gesellschaft