Gigantyczna borówka amerykańska została zebrana w listopadzie 2023 r. na farmie prowadzonej przez Costa Group w Corindii w australijskiej Nowej Południowej Walii i umieszczona na lodzie w oczekiwaniu na oficjalny tytuł. Dopiero niedawno wpisano ją do Księgi Rekordów Guinnessa jako najcięższą jagodę w historii.
Gigantyczna borówka amerykańska wyhodowana w Australii
Według Costa Group borówka pochodziła z odmiany Eterna w ramach programu Variety Improvement Program (VIP), który działa od ponad 25 lat i co roku opracowuje średnio 1-2 nowych odmian borówek amerykańskich o światowej wartości handlowej.
Czytaj też: Owoce giganty. Truskawki są znacznie większe niż 12 lat temu – dlaczego?
Ważący aż 20,4 g i mierzący 39,31 mm owoc, został wyhodowany przez Brada Hockinga, Jessicę Scalzo i Marie-France Courtois. Poprzedni rekord świata dotyczył jagód o masie 16,2 g uprawianych w Australii Zachodniej w 2020 roku. Odmiana Eterna jest znana z owoców o dużych rozmiarach, chrupiącej konsystencji i długim okresie przydatności do spożycia.
George Jessett, międzynarodowy menadżer ogrodnictwa Costa Berries, jest pewien przyszłości nowej odmiany:
Zawsze staramy się opracowywać nowe odmiany, które poprawią obecne standardy i spełnią zmieniające się wymagania klientów. Chcemy także wyhodować odmiany, które łatwiej przystosują się do cieplejszego klimatu, są bardziej odporne na suszę i charakteryzują się lepszą odpornością na szkodniki i choroby.
Niewykluczone, że rekord nie utrzyma się długo, bo gdy zrywano owoc, było prawdopodobnie ok. 20 innych o podobnej wielkości. Warto jednak zaznaczyć, że ani rozmiar, ani masa borówek amerykańskich nie są priorytetem dla programu VIP Costa Group – tylko smak i jakość.
Z botanicznego punktu widzenia jagoda to mięsisty owoc, który zazwyczaj ma wiele nasion. To oznacza, że awokado, pomidory, banany czy pomarańcze technicznie są jagodami. Chociaż w 2021 r. wyhodowano ogromną truskawkę o masie 289 g, nie wpisano jej do Księgi Rekordów Guinnessa, gdyż nie są one prawdziwymi jagodami. Botanicy nazywają je “fałszywymi owocami”, ponieważ składają się z wielu maleńkich pojedynczych owoców osadzonych w spuchniętej tkance łącznej.
Jeśli szukasz najcięższego owocu na świecie, ten zaszczyt przypada dyni (z botanicznego punktu widzenia to owoc), która ważyła 1246,9 kg, czyli więcej niż mały samochód. Została zaprezentowana przez Travisa Giengera podczas 50. Safeway World Championship Pumpkin Weigh-Off w Half Moon Bay w Kalifornii w USA 9 października 2023 roku.