A w zasadzie to, co po nim pozostało, bo zdecydowanie nie nadawałby się on obecnie do spożycia. Sprawa jest tym bardziej niesamowita, iż mowa o znalezisku sprzed około 8600 lat. Dokonali go uczestnicy wykopalisk prowadzonych na terenie Turcji, w obrębie stanowiska archeologicznego Çatalhöyük. Jest ono znane nauce nie od dzisiaj, ponieważ uznaje się je za największy tego typu obszar z epoki neolitu zlokalizowany na Bliskim Wschodzie.
Czytaj też: Co za znalezisko w naszym kraju! Chodzi o przedmioty z epoki brązu
Wysiłki archeologów mające miejsce na południu Turcji przyniosły genialne efekty. Gąbczasty materiał, jak to określili pierwotnie uczestnicy wykopalisk z 2021 roku, znajdował się wewnątrz pieca. Ze względu na lokalizację pojawiły się przypuszczenia wskazujące na prawdziwą naturę tego znaleziska, tj. resztki chleba sprzed tysięcy lat. Dokładne analizy je potwierdziły, a naukowcy ogłosili, że chodzi o pozostałości sprzed około 8600 lat.
Pokryty gliną piec stworzył sprzyjające warunki do utrzymania znajdujących się wewnątrz obiektów w całkiem niezłym stanie. W takich okolicznościach uczestnicy badań mieli do dyspozycji organiczne próbki, zarówno w postaci chleba, jak i kawałków drewna, które przetrwały próbę czasu. Określenie wieku znalezisk było możliwe dzięki datowaniu metodą radiowęglową, które wykazało, iż mowa o artefaktach pochodzących z okolic 6600 roku p.n.e.
Bochenek chleba znaleziony na stanowisku Çatalhöyük pochodzi sprzed około 8600 lat. Zdaniem archeologów to najstarszy tego typu wypiek znany nauce
Çatalhöyük od 2012 roku znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zdaniem ekspertów było to swego rodzaju protomiasto, jedna z pierwszych na świecie osad zamieszkiwanych przez sporą grupę ludzi. W pewnym momencie mogło tam mieszkać nawet 8000 ludzi, choć sam ośrodek nie miał struktury organizacyjnej, z jaką kojarzylibyśmy współczesne miasta. Brakowało mu bowiem centralnego planowania i zapewne scentralizowanej władzy.
Czytaj też: Tamtejsza sztuka naskalna liczy tysiące lat. Archeolodzy odnaleźli aż 16 nieznanych wcześniej stanowisk
Co ciekawe, kilka lat wcześniej na terenie Jordanii znaleziono nawet starsze wypieki, lecz w tamtym przypadku nie chodziło o bochenek chleba, lecz kawałek podpłomyka, czyli jego wariacji znanej nawet obecnie. Tamto znalezisko było znacznie starsze, ponieważ archeolodzy stwierdzili, że może mieć nawet 14 400 lat. Odkrycie z Turcji jest jednak inne, choćby ze względu na fakt, iż do wypieku tego chleba użyto drożdży. W efekcie jego forma była zdecydowanie bliższa temu, co produkuje się współcześnie.