Za tego typu rewelacjami stoją naukowcy z Uniwersytetu w Bazylei i Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei. W toku badań wykazali oni, że w reakcji na sam widok i zapach posiłku możliwe jest uwolnienie insuliny. Jest to związane z krótkotrwałym stanem zapalnym, która okazuje się szczególnie nasilona u osób otyłych i może prowadzić do deregulacji ich zdolności w zakresie wydzielania insuliny.
Czytaj też: Łykasz regularnie multiwitaminy? Prawdopodobnie niepotrzebnie
Jak do tej pory nie było jasne, w jaki sposób audiowizualne postrzeganie posiłku wysyła sygnał do trzustki, prowadząc do zwiększenia produkcji insuliny. Stan wiedzy na ten temat zmienił się dzięki wysiłkom badaczy ze Szwajcarii, którzy odkryli kluczowy element układanki. Jest nim czynnik zapalny znany jako interleukina 1 beta (IL1B). Odgrywa on również rolę w generowaniu reakcji immunologicznej na infekcje czy uszkodzenia tkanek.
Wystarczy widok i zapach jedzenia, aby organizm zaczął wydzielać insulinę
O szczegółach tych przełomowych badań można przeczytać na łamach Cell Metabolism. Nieco zaskakujący wydaje się fakt, iż ten sam czynnik odpowiedzialny za produkowanie insuliny u zdrowych osób odpowiada także za rozwój cukrzycy typu 2. Takowa jest wywołana przewlekłym stanem zapalnym, który uszkadza między innymi komórki trzustki wydzielające insulinę. IL1B jest w tym przypadku istotny, ponieważ insulina jest produkowana w nadmiernych ilościach. W związku z tym naukowcy chcieliby się również dowiedzieć, czy inhibitory skierowane przeciwko temu czynnikowi zapalnemu mogą być stosowane jako środki stosowane w leczeniu cukrzycy.
Zapach i widok posiłku stymulują specyficzne komórki odpornościowe w mózgu znane jako mikroglej. Te komórki krótko wydzielają IL1B, co z kolei wpływa na autonomiczny układ nerwowy poprzez nerw błędny. Układ ten następnie przekazuje sygnał do miejsca wydzielania insuliny – czyli trzustki.wyjaśnia autorka badania, Sophia Wiedemann
Kiedy w grę wchodzi chorobliwa otyłość, ta neuronalna faza wydzielania insuliny zostaje zaburzona. Dzieje się tak za sprawą początkowej nadmiernej reakcji zapalnej. Jak zauważyli członkowie zespołu badawczego, IL1B odgrywa ważną rolę w łączeniu informacji sensorycznych, takich jak widok i zapach posiłku, z późniejszym wydzielaniem insuliny oraz w regulacji tego połączenia.