Badania prowadzone przez naukowców z Washington University School of Medicine pokazały, że dziewczynki w wieku od 9 do 15 lat, które regularnie jadły masło orzechowe lub orzechy były o 39% mniej narażone na łagodne choroby piersi do 30 roku życia.
Pojawienie się łagodnych zmian nienowotworowych zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu w późniejszym wieku.
– Wyniki te wskazują, że masło orzechowe może zmniejszać ryzyko zachorowania kobiet na raka piersi – mówi autor badania Graham Colditz, profesor chirurgii na Washington University School of Medicine i zastępca dyrektora ds. profilaktyki i kontroli nowotworów w Siteman Cancer Center w Barnes-Jewish Hospital .
Badania opublikowane w piśmie “Breast Cancer Research and Treatment” oparto na historii zdrowia ponad 9 tysięcy dziewcząt, jakie śledzono od 1996 do 2001 roku.
W latach 2005-2010, gdy większość badanych osiągnęła wiek od 18 do 30 lat monitorowano, czy występowały u nich łagodne zmiany w piersiach. Okazało się, że u kobiet, które w dzieciństwie jadły masło orzechowe lub orzechy, zmiany w piersiach rozwijały się o 39% rzadziej.
Wyniki badań wskazują, że także rośliny strączkowe – fasola, soczewica, soja mogą pomóc w zapobieganiu łagodnym chorobom piersi, ale konsumpcja tych rośliny była znacznie niższy u badanych, więc dowody nie są tak silne jak w przypadku orzechów .