Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że połączenie białek i antyoksydantów podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych. To oznacza, że dodanie mleka do kawy może znacząco poprawić jej wpływ na nasze zdrowie. To z kolei ważny argument dla miłośników białej kawy, która ma swoje niekwestionowane walory, ale smakuje inaczej niż choćby słynne espresso.
Kawa z mlekiem to podwójne uderzenie
Kiedy do organizmu dostają się bakterie, wirusy i inne ciała obce, nasz układ odpornościowy reaguje, wysyłając białe krwinki i związki chemiczne do ochrony. Reakcja ta jest znana jako stan zapalny, a gdy jest zbyt intensywna lub skierowana na komórki gospodarza, staje się podstawą różnych chorób, jak choćby reumatoidalnego zapalenia stawów, łuszczyca czy cukrzyca typu 1.
Czytaj też: Kawa kolejny raz z potwierdzonymi pozytywnymi właściwościami dla naszych organizmów
Polifenole to rodzaj związków chemicznych z grupy fenoli, zawierających przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego. Występują naturalnie w roślinach i wykazują silne działanie przeciwutleniające, zmniejszające ryzyku wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworowych. Polifenole zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie, który powoduje stany zapalne.
Ale wiele właściwości polifenoli wciąż jeszcze nie zostało poznanych. Mamy szczątkowe informacje o oddziaływaniach polifenoli z innymi cząsteczkami, takimi jak białka wchodzące w skład żywności. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego zbadali zachowanie polifenoli w połączeniu z aminokwasami, które są “cegiełkami” białek. Wyniki opublikowane w Food Chemistry są naprawdę obiecujące.
Prof. Marianne Nissen Lund z Uniwersytetu Kopenhaskiego mówi:
W badaniu pokazujemy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego hamujący wpływ na stan zapalny w komórkach odpornościowych jest wzmocniony. Ten koktajl może mieć również korzystny wpływ na stan zapalny u ludzi. Chcemy to zbadać, ale musimy zacząć od eksperymentów na zwierzętach.
Aby zbadać przeciwzapalny efekt połączenia polifenoli z białkami, naukowcy zainicjowali sztuczny stan zapalny w komórkach odpornościowych. Niektóre z nich otrzymały różne dawki polifenoli, które weszły w reakcję z aminokwasem, podczas gdy inne otrzymały tylko samodzielne polifenole. Grupie kontrolnej nie podano niczego. Okazało się, że komórki odpornościowe traktowane kombinacją polifenoli i aminokwasów były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanu zapalnego niż komórki, do których dodawano tylko polifenole.
Wcześniejsze badania wykazały, że polifenole wiążą się z białkami w produktach mięsnych, mleku i piwie. Teraz sprawdzono, czy cząsteczki wiążą się ze sobą również w napoju kawowym z mlekiem. To idealne środowisko badawcze, bo ziarna kawy są wypełnione polifenolami, podczas gdy mleko jest bogate w białka.
Czytaj też: Kawa czyni cuda. Jeśli ją pijesz, to jesteś mniej narażony na przedwczesną śmierć
Prof. Marianne Nissen Lund wyjaśnia:
Nasz wynik pokazuje, że reakcja między polifenolami i białkami zachodzi również w niektórych napojach kawowych z mlekiem, które badaliśmy. W rzeczywistości reakcja zachodzi tak szybko, że trudno było jej uniknąć w żadnym z badanych przez nas do tej pory pokarmów.
Naukowcy podejrzewają, że potencjalne korzystne synergistyczne działanie przeciwzapalne zachodzi również w przypadku połączenia innych pokarmów składających się z białek i owoców lub warzyw.