Kawa jest bezsprzecznie jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. W 2020 i 2021 r. na świecie wypito ok. 10 mln ton kawy. Coraz więcej badań naukowcy przemawia za spożywaniem kawy w celu zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym, udarom mózgu, cukrzycy, chorobom neurodegeneracyjnym i niektórym schorzeniom wątroby.
Teraz zespół uczonych z Uniwersytetu Bolońskiego wykazał, że osoby codziennie spożywające 2-3 filiżanki kawy mają znacząco niższe obwodowe i aortalne ciśnienie krwi niż osoby jej niepijące w ogóle. Szczegóły opisano w czasopiśmie Nutrients.
Czytaj też: Kawa biała czy czarna? Miłośnicy jednej z nich będą mieli lepsze zdrowie
Prof. Arrigo Cicero z Uniwersytetu Bolońskiego mówi:
Kofeina jest tylko jednym z kilku składników kawy i z pewnością nie jedynym o aktywnej roli. Pozytywny wpływ na zdrowie człowieka rzeczywiście został odnotowany nawet wśród osób spożywających kawę bezkofeinową. Wiemy, że kofeina może podnieść ciśnienie krwi, ale inne bioaktywne składniki w kawie wydają się równoważyć ten efekt z pozytywnym efektem końcowym na poziom ciśnienia krwi.
Kawa dobra na wszystko – także na ciśnienie krwi
Włoscy naukowcy przyjrzeli się próbie 720 mężczyzn i 783 kobiet z podgrupy badania Brisighella Heart Study, które jest badaniem obserwacyjnym koordynowanym przez prof. Claudio Borghiego z Uniwersytetu Bolońskiego. Dla każdej wybranej osoby porównano poziomy ciśnienia krwi i nawyki związane ze spożywaniem kawy, a także szereg innych danych klinicznych.
Prof. Arrigo Cicero wyjaśnia:
Wyniki są bardzo jasne: obwodowe ciśnienie krwi było znacznie niższe u osób spożywających od jednej do trzech filiżanek kawy dziennie niż u osób niepijących kawy. I po raz pierwszy udało nam się potwierdzić te efekty również w odniesieniu do centralnego ciśnienia w aorcie, blisko serca, gdzie obserwujemy niemal identyczne zjawisko z całkowicie podobnymi wartościami u osób regularnie pijących kawę w porównaniu z osobami jej niepijącymi.
Uzyskane wyniki faktycznie pokazują niższe wartości dla osób pijących kawę, zarówno ciśnienia skurczowego, jak i tętna, a także krążenia obwodowego i centralnego ciśnienia w aorcie. Wszystkie wyniki potwierdzają pozytywny wpływ kawy na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia.
Czytaj też: Kawa kolejny raz z potwierdzonymi pozytywnymi właściwościami dla naszych organizmów
Prof. Claudio Borghi podsumowuje:
To pierwsze badanie, w którym zaobserwowano taką korelację w populacji włoskiej, a dane potwierdzają pozytywny wpływ spożycia kawy na ryzyko sercowo-naczyniowe.
Nie jest jasne, z czego wynikają opisane korzyści zdrowotne i nie wydaje się, aby były one bezpośrednio związane z działaniem kofeiny. Wpływ kawy na ciśnienie tętnicze krwi jest nadal przedmiotem dyskusji. Wynika to ze znanego nam działania kofeiny, która podwyższa ciśnienie poprzez interakcję z receptorami adenozyny w tętnicach i nagły wzrost poziomu katecholamin w osoczu. Efekt ten jest równoważony przez zawarte w kawie składniki antyoksydacyjne, które powodują rozszerzenie naczyń pod wpływem tlenku azotu i obniżają poziom reaktywnych form tlenu, odgrywając w ten sposób ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi.