Grzyby są smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kurki mają więcej beta karotenu niż np. marchewka, boczniaki wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe, a pieczarki mogą chronić przed depresją.
Kulinarnie najbardziej cenione są trufle, których aromat, zdaniem według smakoszy, nie daje się porównać z niczym innym. Ze względu na rzadkie występowanie, są to także najdroższe grzyby świata – 10 dag kosztuje około 800 zł! Najpopularniejsze rejony zbiorów trufli to Piemont, Toskania czy Umbria, gdzie do ich zbierania szkoli się psy. W Polsce grzybiarze najczęściej poszukują kurek, borowików, koźlaków i podgrzybków, które można wykorzystać do przyrządzania wielu dań i sosów.
A oto 7 podstawowych zasad każdego grzybiarza:
- W lesie zbieramy tylko te grzyby, które doskonale znamy i które nie budzą żadnych wątpliwości. Zjedzenie nawet małego kawałka trującego grzyba może być śmiertelne, a muchomor sromotnikowy to najsilniejsza trucizna w Polsce. Początkujący grzybiarze powinni wybierać się na grzyby w towarzystwie osób bardziej doświadczonych. Warto zabrać ze sobą atlas grzybów lub skorzystać ze specjalnej aplikacji na smartfona
- Uwaga na szatana! Większość trujących grzybów ma pod kapeluszem blaszki. Są jednak i takie, które “udają” grzyby jadalne. Jeden z nich to właśnie borowik szatański.
- Grzybów nigdy nie zbieramy do plastikowych torebek. W zetknięciu z nimi mogą powstać szkodliwe toksyny, dlatego w czasie grzybobrania o wiele lepiej sprawdzi się przewiewny, wiklinowy kosz.
- Zebrane grzyby obieramy i przygotowujemy tego samego dnia. Jeśli odłożymy to w czasie, może dojść do rozwoju szkodliwych pleśni.
- Zbieramy tylko grzyby duże i dobrze wykształcone. Młode owocniki, które nie są jeszcze dobrze wykształcone często stają się przyczyną tragicznych pomyłek
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać jedynie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma ryzyka na zebranie śmiertelnie niebezpiecznych grzybów
- Nie zbieramy grzybów z zanieczyszczonych obszarów, czyli z okolic zakładów produkcyjnych, rosnących w rowach czy przy drogach o dużym natężeniu ruchu. Grzyby łatwo wchłaniają zanieczyszczenia z powietrza, w tym m.in. szkodliwe metale ciężkie