Praca w kuchni przestała kojarzyć się z niewdzięcznym obowiązkiem. Gotowanie jest dziś coraz częściej traktowane jako modne hobby. Przybywa książek kucharskich, programów telewizyjnych i blogów poświęconych tej tematyce. Mówi się wręcz, że gotowanie jest dziś – zwłaszcza dla mężczyzn – tym, co majsterkowanie dla ich ojców czy dziadków. Z kolei wspólne jedzenie zbliża ludzi, np. członków rodziny zasiadających razem do obiadu.
Jednak dla wielu z nas nadal istotne jest to, ile będzie kosztować przygotowanie najbliższego obiadu, a to oznacza nierzadko, że kupujemy i jemy produkty niezbyt zdrowe. Problem ten jakiś czas temu dostrzegł brytyjski kucharz Jamie Oliver. Jego książka “Ministry of Food“, nawiązująca tytułem do ministerstwa działającego w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej miała pomóc w tanim, prostym i zdrowym gotowaniu. W rezultacie powstały nie tylko przepisy, ale też akcja społeczna i centra edukacyjne na Wyspach Brytyjskich.
Czy Polacy, zwłaszcza ci mniej zamożni wiedzą, jak zdrowo i smacznie gotować? A jeśli nie, to jak można ich tego nauczyć? O tym opowiedzą moje rozmówczynie w studiu TOK FM: Aleksandra Damentko, koordynatorka ds. programów edukacji żywnościowej Federacji Polskich Banków Żywności oraz Anita Stec, koordynator programu „Kulinarnie Mocni” ze strony firmy McCormick, właściciela marki Kamis.
Przy okazji polecam audycje archiwalne o niemarnowaniu jedzenia, slow food i kooperatywach spożywczych.
Uwaga – zmiana pory emisji audycji! Nowego odcinka “Człowieka 2.0” możecie posłuchać 18 lutego o godz. 14:40 (pierwsza część) i 15:40 (druga część) na antenie Radia TOK FM. Później będzie dostępny jako podcast na stronie archiwum audycji oraz w aplikacji mobilnej TOK FM. Kompletny spis odcinków znajdziecie na stronie WikiRadia. Zapraszam!