Sklepy oferują dziesiątki rodzajów kaw i napojów kawowych. Tymczasem świadomość związana z prawidłowym odżywianiem i wpływem diety na samopoczucie sprawia, że częściej wybieramy produkty naturalne i mniej przetworzone. A jak wybrać kawę?
Czytaj także: KAWA PRZEDŁUŻA ŻYCIE
Kawa zanim trafi do naszej filiżanki jest palona i mielona. Znacznie dłuższą drogę musi przebyć kawa rozpuszczalna. Parzy się ją już na etapie produkcji, z czego m.in. bierze się jej specyficzny aromat i smak.
– Żeby wybrać dobrą kawę, faktycznie powinniśmy sięgnąć po ziarnistą. Tylko wtedy mamy pewność, jaki to jest produkt. Ziarna kawy powinny być lekko tłuste. Warto też pamiętać i sprawdzać datę ważności – mówi newsrm.tv Justyna Mizera, dietetyk.
Na pewno nie warto pić tzw. kawy plujki, czyli kawy mielonej zalewanej wrzątkiem. Znajdują się w niej substancje szkodliwe dla naszego organizmu – wyjaśnia dietetyk.
Czytaj także: OD CZEGO ZALEŻY SMAK KAWY?
Osoby sięgające po kawę rozpuszczalną wybierają ją często ze względu na szybkość przygotowania oraz brak fusów. Natomiast jak ocenia Justyna Mizera nie jest to korzystne.
– Alternatywą często wybieraną przez konsumenta jest często kawa rozpuszczalna. Tu zaczynają się schody i jakieś niedomówienie dlatego, że do końca nie wiemy, co w tej kawie się znajduje. Teoretycznie powinny być to te same ziarna po nieco inny procesie obróbki, bardziej przetworzone – dodaje Justyna Mizera.