Jeszcze kilka-kilkanaście lat temu najczęstszym powodem przejścia na dietę była chęć zrzucenia nadmiarowych kilogramów. Dziś coraz częściej pacjenci dietetyków mówią przede wszystkim o zdrowiu i dobrym samopoczuciu. A to zależy nie tylko od samych kalorii, ale też od konkretnych składników, których dostarczamy swemu organizmowi i swoim bakteriom. Te ostatnie budzą wielkie zainteresowanie naukowców, ponieważ przybywa na to, że nasza mikroflora jelitowa ogrywa ogromną rolę w trawieniu, działaniu naszego układu odpornościowego, https://www.focus.pl/artykul/jelita-twj-drugi-mzg.
Co więc powinniśmy jeść, by zachować zdrowie i dobrze się czuć? I czy modne ostatnio diety bezglutenowe czy weganizm to dobre rozwiązanie dla wszystkich? O tym opowie moja rozmówczyni w studiu TOK FM – Agnieszka Mielczarek, prowadząca kanał „Jedz Inaczej” na YouTube, właścicielka cateringu dietetycznego, autorka czterech książek o zmianie nawyków żywieniowych.
Przy okazji polecam audycje archiwalne o http://www.focus.pl/czlowiek/dieta-dla-mozgu-9245, http://www.focus.pl/czlowiek/quotfocusquot-w-tok-fm-psychodietetyka-9461 oraz powiązaniach między http://www.focus.pl/czlowiek/czy-dzieki-epigenetyce-bedziemy-zyli-dluzej-i-szczesliwiej-blog-13799, a także książkę “Happy food! Przez żołądek do szczęścia”.
Nowego odcinka „Człowieka 2.0” możecie posłuchać 14 lipca o godz. 14:40 (pierwsza część) i o godz. 15:40 (druga część) na antenie Radia TOK FM. Później będzie dostępny jako podcast na stronie archiwum audycji oraz w aplikacji mobilnej TOK FM. Kompletny spis odcinków znajdziecie na stronie WikiRadia. Zapraszam!