Po angielsku cider, po niemiecku Apfelwine. Cydr, bo o nim mowa, to nowa miłość Polaków, którzy wzorem Anglików, Francuzów i Australijczyków pokochali jabłkowy napój.
Tradycyjna produkcja cydru to wyciskanie i zgniatanie całych owoców w specjalnych prasach, a potem fermentowanie otrzymanego soku. I to jest cały sekret: prawdziwy cydr musi być produkowany ze stuprocentowego soku jabłkowego. Czym kierować się wybierając cydr? Przede wszystkim należy uważnie czytać etykietę. Bo w prawdziwym cydrze prócz soku jabłkowego i ewentualnie wyselekcjonowanych drożdży (podobnych używa się w produkcji wina), które służą procesowi fermentacji, nie powinno być żadnych innych dodatków, chociażby cukru czy sztucznych ulepszaczy i konserwantów. Prawdziwy cydr może być różny pod względem koloru, klarowności, stopnia musowania. Są cydry wytrawne, półsłodkie i słodkie, są delikatne i takie o wyrazistej nucie smakowej.
Jeszcze niedawno na polskim rynku do kupienia był jedynie od małych lub zagranicznych producentów. Jednak od lipca jest w sklepach Green Mill Cider z Kompanii Piwowarskiej – pierwszy robiony przez duży browar. To cydr lekki o zawartości alkoholu do 4,5 proc. Skomponowany jest z różnych gatunków jabłek, dzięki czemu ma orzeźwiający, półsłodki, a zarazem lekko kwaskowy smak. Wzbogacają go nuty pieczonego jabłka z miodem oraz dojrzałych gruszek.
Cydr to napój niezobowiązujący. Warto z nim eksperymentować w kuchni. Spróbować jak smakuje z butelki, jak ze szklanki, a jak z… kieliszka do szampana.
Ktoś może powiedzieć, że to napój idealny na lato. Otóż nie tylko! Cydr wspaniale uzupełnia smak wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej i polskiej. Jest tak uniwersalnym dodatkiem jak… samo jabłko, z którego jest przecież zrobiony.
Czym wyróżnia się cydr?
Cydr ma orzeźwiaźący, półsłodki, a jednocześnie kwaskowy smak, nieporównywalny z innymi rodzajami alkoholi.
Piwo
- składniki: woda, słod, chmiel, drożdże, a nawet pszenica lub ryż
- smak: od goryczkowego, poprzez korzenny, po słodki
- aromat: chmielu i słodu
- moc: 0,5 –9%
- charakter: goryczkowy
Wino
- składniki: winogrona, drożdże, cukier, woda
- smak: od słodkiego po wytrawny
- aromat: winogronowy lub owocowy, z zależności od rodzaju
- moc: 8,5 –18%
- charakter: cierpki
Cydr
- składniki: jabłka, drożdże, sok jabłkowy
- smak: od słodkiego, poprzez słodko-kwaśny do kwaśnego
- aromat: świeżych jabłek, winny
- moc: 0,5 –8,5%
- charakter: orzeźwiający