Dziki bez to jedna z najstarszych roślin powszechnie występujących w całej Polsce. Uznawany za naturalne dobro jest powszechnie stosowany w domowej medycynie. Dziki bez to krzew, który osiąga od 3 do 10 metrów wysokości i ma intensywnie pachnące białe kwiaty, z których powstają kiście ciemnofioletowych owoców.
Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i owoce. Można z nich przygotować różnego rodzaju napary oraz soki, które wspomagają pracę organizmu np. przy infekcjach.
Lekarstwo na wszystko
Dziki bez ma szerokie zastosowanie w medycynie. Dzięki zawartości dużej ilości witamin i soli mineralnych ma działanie wzmacniające i podnoszące odporność organizmu. Najwięcej walorów prozdrowotnych mają kwiaty dzikiego bzu. Zbiera się je jeszcze zanim w pełni zaczną kwitnąć, czyli na przełomie maja i czerwca. Suszone kwiaty wykorzystuje się do przygotowania różnych naparów, które mają działanie ściągające, przeciwzapalne, a nawet odkażające.
Wyciąg z dzikiego bzu polecany jest do płukania chorego gardła lub do robienia okładów na oczy przy podrażnionych spojówkach. Pomaga także łagodzić kaszel i obniżać gorączkę. Kwiatostany dzikiego bzu charakteryzują się dużą zawartością flawonoidów, które wspomagają zwalczanie wolnych rodników i działają odmładzająco na cerę.
Zastosowanie dzikiego bzu
Nie zdajemy sobie często sprawy, że w pobliżu naszego domu rośnie krzew, który ma tak wiele zalet. Możemy z niego przygotować m.in syrop kwiatowy, który zawiera mnóstwo witamin, a także ocet ziołowy i wino. Ponadto kwiaty czarnego bzu mogą być wykorzystane jako dodatek do deserów oraz do przygotowania pysznych placków na bazie ciasta naleśnikowego. Z owoców można wykonać smaczną konfiturę lub sok.
Poza walorami leczniczymi oraz smakowymi, dziki bez znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Z kwiatów możemy przygotować tonik, który wygładza skórę, wybiela piegi, a nawet łagodzi podrażnienia związane z opalaniem. Napar z kwiatów dzikiego bzu jest polecany do mycia i płukania włosów suchych, a wywar doskonale nadaje się do pielęgnacji włosów ciemnych w celu pogłębienia ich barwy.