Dieta naśladującej post (FMD) to 5-dniowa dieta bogata w tłuszcze nienasycone i o niskiej ogólnej zawartości kalorii, białka i węglowodanów. Została zaprojektowana tak, aby naśladować efekty postu opartego wyłącznie na wodzie, a jednocześnie zapewniać niezbędne składniki odżywcze. Dieta została opracowana w laboratorium prof. Valtera Longo z USC Leonard Davis School i zyskała popularność na całym świecie, także w Polsce.
Czytaj też: Ta dieta budzi duże kontrowersje, ale czegoś takiego się nie spodziewaliśmy
Według nowego badania, cykle diety FMD zmniejszają insulinooporność, stłuszczenie wątroby i starzenie się układu odpornościowego, co przekłada się na niższy wiek biologiczny. Badania opisane w Nature Communications potwierdzają korzystny wpływ kontrolowanych “głodówek” na nasze zdrowie.
Prof. Valter Longo mówi:
To badanie po raz pierwszy przedstawia dowody na redukcję wieku biologicznego z dwóch różnych badań klinicznych, którym towarzyszą dowody na odmłodzenie funkcji metabolicznych i odpornościowych.
Dieta naśladująca post faktycznie działa – potwierdzają to badania
Poprzednie badania prowadzone przez prof. Longo wykazały, że zmiana środowiska bogatego w cukry na środowisko wodne wiąże się z szeregiem korzystnych efektów, m.in. wspomaganiem regeneracji komórek macierzystych, zmniejszaniem skutków ubocznych chemioterapii, redukcją objawów demencji, obniżeniem czynników ryzyka nowotworów, cukrzycy, chorób serca i innych chorób związanych z wiekiem u człowieka. Z drugiej strony jednak długotrwała głodówka może powodować niedożywienie, wysuszenie i osłabienie organizmu, co przekłada się na zmniejszenie odporności, uszkodzenie układu krążenia czy wydłużenie czasu gojenia się ran.
Czytaj też: Dieta klasyczna czy wegańska? Wyjątkowy eksperyment ujawnia prawdę
Naukowcy wykazali, że zaledwie jeden lub dwa cykle diety FMD przez 5 dni w miesiącu zwiększyły zdrowie i długość życia myszy normalnie będących na diecie normalnej lub zachodniej. Wpływ krótkotrwałych głodówek na wiek biologiczny, stłuszczenie wątroby i starzenie się układu odpornościowego u ludzi dotychczas nie były znane.
Tym razem przyjrzano się wpływowi diety w dwóch populacjach badań klinicznych, z których każda obejmowała mężczyzn i kobiety w wieku 18-70 lat. Osoby przypisane do FMD przeszły 3-4-miesięczne cykle, respektując ogólnych założeń diety przez 5 dni, a następnie odżywiając się normalnie przez 25 dni. FMD bazuje na zupach roślinnych, batonach i napojach energetycznych, a także dodatkowej suplementacji minerałów, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uczestnikom badania z grupy kontrolnej zasugerowano dietę śródziemnomorską, która jest uważana za jedną z “najzdrowszych” na świecie.
Efekty biologiczne FMD przeszły najśmielsze oczekiwania. Badania krwi wykazały zmniejszenie czynników ryzyka cukrzycy, w tym mniejszą insulinooporność i niższe wyniki hemogloglobiny glikolowanej HbA1c (jednego z podstawowych markerów cukrzycy). Rezonans magnetyczny wykazał zmniejszenie stłuszczenie wątroby i narządów wewnętrznych, a tym samym zmniejszone ryzyko zespołu metabolicznego.
Dogłębna analiza statystyczna wyników obu badań klinicznych wykazała, że osoby na diecie FMD obniżyły swój wiek biologiczny – miarę funkcjonowania komórek i tkanek – średnio o 2,5 roku.
Prof. Valter Longo zachęca do spróbowania FMD:
Chociaż wielu lekarzy zaleca już FMD w USA i Europie, odkrycia te powinny zachęcić znacznie większą liczbę pracowników służby zdrowia do zalecania cykli FMD pacjentom z wyższym niż pożądany poziomem czynników ryzyka choroby, a także ogółowi populacji, która może być zainteresowana obniżeniem wieku biologicznego.
Badania potwierdzają potencjał FMD jako krótkoterminowej interwencji dietetycznej, która może pomóc ludziom zmniejszyć ryzyko chorób i polepszyć zdrowie bez radykalnych zmian w stylu życia.