Cudowna dieta dr Brudwig

Już dość żywności przetworzonej, nafaszerowanej konserwantami. Jeśli chcesz czuć się świetnie, mieć głowę pełną pomysłów i silne ciało, sięgnij po jedzenie w pełni naturalne. Finalistka I polskiej edycji MasterChef Kinga Paruzel podpowie ci jak jeść zdrowo i smacznie. I niedrogo.

Każdy z nas ma swój „pierwszy raz” i nie chodzi mi o strefę intymną, tylko o tę bardziej smakowitą (kwestia upodobań – przyp. red.), dostępną od zaraz. Jak to w życiu bywa, jednych dopiero to czeka, inni mają to już za sobą. Towarzyszą temu różne emocje – od totalnej fascynacji przez obojętność po stanowcze wzbranianie się. Prawda jest taka: jeżeli nie spróbujesz, nie zyskasz. Świadoma kuchnia zmieni twoje ciało, da ci sprawny umysł i nie narazi cię na żadne wyrzeczenia.

Co ty na to? Od dziś kluczem do twojej FIT FORMY będzie to, co jesz i w jakiej postaci. Podstawowa zasada: żywność musi być świeża, sezonowa, lokalna, a najlepiej surowa. I nie ze sztucznych opakowań! Ruszamy.

Nasz świat znacznie się zmienił. Białe kołnierzyki stały się bardziej popularne od koszulek sportowych, ludzie większość dnia spędzają za biurkiem, nie wyznaczając sobie aktywnych zadań (mam na myśli aktywność typu fitnessowego).

W rezultacie, co nie może być zaskoczeniem, zdrowie całej populacji zaczęło podupadać.

Komputery, telefony komórkowe, tablety, a nawet odtwarzacze MP3 spowodowały, że zamroziliśmy się w jednym miejscu, nie zauważamy tego, co jest wokół nas. W zasięgu ręki mamy wszystkie informacje ze świata, ale często nie jesteśmy w stanie znaleźć najważniejszej wskazówki: w jaki sposób powinniśmy zdrowo żyć. Żyjemy w bardzo „zaśmieconym” świecie, ale to nie oznacza, że mu-simy poddawać się nawykom, narzuconym nam przez koncerny. Jesteśmy wolni – możemy podążać własną ścieżką. Jesteśmy wolni i możemy utrzymać nasze ciało w dobrej kondycji. Coraz więcej badań pokazuje, że kluczem do osiągnięcia tego stanu jest wykonanie prostych zmian diety, ćwiczeń i radzenie sobie ze stresem.

Sam rób zakupy spożywcze, pamiętając, aby wybierać produkty świeże, sezonowe i  lokalne. Gotuj w  domu – wtedy masz 100-procentową pewność najlepszej jakości. Uwolnij swój umysł i  odkrywaj nowe smaki.

Pij dużo wody. Jest dobra na wszystko. Pomaga dbać o skórę, nawilża cały organizm. Pamiętaj, aby cały czas była przy tobie, gdy jesteś w pracy, czy w  szkole, a nawet w trakcie treningu. Pij 8 szklanek dziennie. Jeśli nie lubisz jej smaku, spróbuj  dodać kilka plasterków cytryny, mięty lub zielony ogórek.

 

Poniżej przedstawię wskazówki. Każdy wykonany punkt jest golem w tej zdrowej grze! Zostań jej mistrzem!

  • Regularność i  5 porcji dziennie – nie tylko to, co jesz, jest ważne, ale też kiedy i  ile. Dzięki stałym odstępom między posiłkami zapanujesz nad metabolizmem i  energią. Co więcej, ich poziom będzie zdecydowanie podwyższony, dzięki czemu przez cały dzień nie opadniesz z  sił. Pięć posiłków idealnie pomoże ci zarządzać swoją wagą, zachować zimną krew, utrzymać skupienie i  uniknąć głodu.
  • Regularnie ćwicz – Jeśli chcesz się dobrze czuć i  długo żyć, musisz ćwiczyć! Czy wiesz, że codzienne ćwiczenia poprawiają masę mięśniową, normalizują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają wzrok i  gęstość kości? Badania wykazują, że nawet 10 minut ćwiczeń robi różnicę. Na tyle chyba możesz sobie pozwolić?
  • Eliminuj stres. To sprawi, że będziesz zdrowy, a  już na pewno szczęśliwy. Staraj się być spokojny, zrelaksowany i  po prosty spełniony. 
  • Bądź pewny siebie i  miej cele. Uwierz w  siebie. Wiedz, że wszyscy mają  różne kształty i  rozmiary – zarówno w  środku, jak i  na zewnątrz. Dumnie krocz, trzymaj głowę wysoko podniesioną. Naucz się być pewny siebie i  wiedz kim jesteś, bo nikt nie jest doskonały, a  TY jesteś niesamowity! Miej cele, zadaj sobie pytanie: dokąd chcesz podążać i  dlaczego? Do czego zmierzasz? Co chcesz osiągnąć? Cele i  marzenia oczywiście muszą być realistyczne.
  • Powtarzanie jest matką nowego nawyku. Świadome powtarzanie myśli i  czynności daje niesamowite rezultaty. Uświadom sobie, że Twoje życie i  zdrowie jest przywilejem. Zadaj sobie szczere pytanie: czy jesteś gotowy inwestować w  nie każdego dnia? Stwórz swoją rzeczywistość, w  której będziesz mieszkać. Bądź zmotywowany, szczęśliwy, wolny – poczuj siłę! Pamiętaj: małe zmiany mają gigantyczne znaczenie dla zdrowia!

A TERAZ COŚ NA ZĄB

Oto propozycje kilku dań, których głównym składnikiem jest pasta dr Budwig*. Moim zdaniem genialna w swojej prostocie, smaku i właściwościach. Emulsja, która odbudowuje, leczy, wzmacnia, a przede wszystkim odżywia. Włączając ją do dziennego menu, poczujesz, co to siła, energia, brak zmęczenia, mocne serce, odporność, jędrna i gładka skóra, mocne włosy, brak zakwasów po treningu i co najważniejsze – rześki umysł i wspaniałe samopoczucie. A to wszystko przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy i środków.

PODSTAWOWA PASTA DR BUDWIG (składniki dla 1 osoby na 1 dzień)

125 g chudego twarogu, 6–8 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno, 5 łyżek jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki pasty miksować przez minimum 5 minut do uzyskania gładkiej emulsji.

 

Swoje cudowne moce ów specyfik zawdzięcza połączeniu zawartych w oleju lnianym tłoczonym na zimno kwasów omega-3 z białkami występującymi w chudym twarogu – ta kombinacja umożliwia szybką absorpcję kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym i ich transport do komórek ciała. Pastę zawsze należy miksować minimum 5 minut, aby powstała gładka emulsja przypominająca majonez i jeść od razu – najlepiej codziennie. Można ją doprawiać na różne sposoby, zrobić z niej dressing do sałatki, deser, krem do kanapek lub z powodzeniem zastąpić nią majonez.

Moje pomysły nie mają nic wspólnego ze ścisłą dietą. To ty musisz wiedzieć, co jest najbardziej wartościowe dla twojego zdrowia, a co jest niekorzystne. Powrót do naszej podstawowej żywności (oleje, białka, warzywa i owoce) jest niezbędny aby czuć się po prostu świetnie. Natomiast substancje chemiczne, konserwanty, antybiotyki i procesy rafinacji zmieniają nasze jedzenie w źródło zagrożenia. Nawet jeśli to źródło smakuje nie najgorzej!

  • MUSLI Z OWOCAMI Emulsję wzbogacić o 2 łyżki miodu i szczyptę soli himalajskiej oraz cynamon, który działa przeciwzapalnie. Podawać posypaną 2 łyżkami zmielonego siemienia lnianego, garścią dowolnych orzechów, wiórkami kokosowymi, jagodami goji oraz świeżymi sezonowymi owocami.
  • SERNIK BANANOWY NA ZIMNO Do emulsji dodać 1 dojrzanego banana, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, skórkę z limonki, szczyptę suszonego imbiru. Udekorować musem malinowym powstałym ze zmiksowania świeżych malin.
  • DRESSING DO SAŁATY Podstawową pastę wzbogacić o 100 ml jogurtu naturalnego lub kefiru, sól himalajską i pieprz oraz  pół łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę musztardy i świeże zioła, np. oregano, szczypiorek, koperek.
  • WERSJA NA SŁONO Pastę można wzbogacić o wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól himalajską, pieprz, drobno po-siekany szczypiorek oraz ogórek kiszony. Podawać ze świeżymi warzywami, np. młodą marchewką, selerem naciowym, kalarepą, rzodkiewką, papryką.
  • KREM DO KANAPEK Z  BOBEM Do pasty dodać sól i  pieprz, 150 g ugotowanego i  obranego bobu, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość zmiksować. Pastę posypać prażonymi pestkami dyni i  słonecznika.
 

WIESZ, CO TO PRAWDZIWE JEDZENIE?

To pokarmy, które rosły w  ziemi, na drzewie, pochodzą z  morza, biegały po ziemi albo latały w  powietrzu. Mięso, ryby, jaja, warzywa, owoce, orzechy to jest właśnie prawdziwe jedzenie. 

Unikaj śmieciowej żywności. Postaw na owoce i  zielone warzywa liściaste. To sprawi, że poczujesz się bardziej energiczny i  szczęśliwy. Wymień niezdrowe przekąski, takie jak czekoladki, batony, które zawierają dużo kalorii, na kawałek owocu lub garść orzechów. Unikaj przetworzonej żywności. Pamiętaj, że najzdrowsza jest żywność, która nie była nigdy zapakowana!

Jedz jabłka, gruszki, śliwki, arbuzy, melony itp. – owoce, które zawierają dużo wody. One wspierają nasz układ odpornościowy, dbają o skórę i  poprawiają wzrok.

Pamiętaj aby jeść do pięciu porcji warzyw dziennie – surowe, gotowane na parze lub smażone na zdrowym tłuszczu. Dieta bogata w rośliny i owoce jest podstawą zdrowego trybu życia. Wiele z najpotężniejszych składników odżywczych wpływa na kolor warzyw i owoców.

 

UWAGA! Olej z nasion lnu powinien być przechowywany w  temperaturze 4–10° C w  ciemnej butelce. Tylko takie warunki przechowywania mogą zagwarantować, że wszystkie właściwości oleju zostaną zachowane. Olej z nasion lnu należy stosować tylko surowy, tzn. nie powinien być ogrzewany lub służyć do smażenia posiłków.