Każdy z ochotników, którymi zostali mężczyźni w wieku od 19 do 39 lat, przez prawie tydzień z rzędu wypijał 500 ml buraczanego soku na dzień. Następnie ochotnicy wykonywali kilka ćwiczeń fizycznych, m.in. przez określony czas ćwiczyli z podaną prędkością na rowerach treningowych. Po pewnym czasie mężczyźni powtarzali doświadczenie, zamiast soku z buraków pijąc sok z czarnej porzeczki. Jak się okazało, po wypiciu soku buraczanego, ochotnicy przeciętnie pedałowali na rowerze o 92 sekundy dłużej, niż po wypiciu dawki soku porzeczkowego.
Z doświadczenia wynika, że sok z tego warzywa podniósł wytrzymałość mężczyzn o 16%. Przekładając te wyniki na bardziej obrazowe, ten sam dystans dzięki piciu soku z buraka można pokonać 2% szybciej. Ponadto okazało się, że po wypiciu soku buraczanego spoczynkowe ciśnienie krwi ochotników uległo obniżeniu.
Naukowcy na razie nie są w stanie wyjaśnić, dlaczego burak ma taki wpływ na osiągnięcia sportowe, podejrzewają jednak, że odpowiedzialne za ten rezultat są występujące w buraku azotany. Obniżają one zużycie tlenu przez tkanki, zmniejszając w wyniku tego zmęczenie człowieka. Do tej pory nie wiadomo również, czy wytrzymałość zwiększa wyłącznie świeżo wyciśnięty sok z buraka, czy również inne potrawy z buraka, na przykład barszcz ukraiński,
Do tej pory badacze nie obserwowali podobnych efektów u żadnej innej rośliny. Wyniki tego badania będą miały znaczenie nie tylko dla sportowców, lecz również, jak podkreślają naukowcy w informacji prasowej uniwersytetu, dla starszych osób, a zwłaszcza tych, które cierpią na różne choroby naczyniowo-sercowe. Sprawozdanie z badania zostało opublikowane w magazynie Journal of Applied Physiology. JSL
źródło: www.exeter.ac.uk