Zespół naukowców skupiony wokół prof. Gary’ego Firestone oraz prof. Leonarda Bjeldanes z University of California w Berkeley zauważył, że pewna substancja zawarta w brokułach jest w stanie stymulować układ odpornościowy organizmu. Substancja owa przyspiesza również działanie wielu ważnych dla układu odpornościowego neuroprzekaźników. Neuroprzekaźniki stymulują natomiast produkcję komórek niszczących bakterie i wirusy w naszym organizmie. W artykule opublikowanym w Journal of Nutritional Biochemistry naukowcy wychodzą z założenia, że komórki te mogą być groźne również dla zmian nowotworowych. Według nich nauka nie zna żadnych innych substancji czynnych o podobnym działaniu, które blokują rozwój komórek rakowych i równocześnie aktywują układ odpornościowy.
W doświadczeniach przeprowadzonych na myszach naukowcy wypróbowali działanie substancji o nazwie diindolometan, która powstaje podczas spożywania warzyw z rodziny kapustowatych z ich składnika – Indol-3-Karbinolu. Okazało się, że we krwi podwyższeniu uległa ilość czterech różnych cytokin – molekuł pobudzających do działania komórki odpornościowe – w tym dwóch interleukin oraz interferonu gamma.
Kiedy naukowcy zainfekowali gryzonie reowirusami, infekcja uległa zahamowaniu, gdy myszom podano diindolometan. Substancja ta – pod warunkiem, że jest ona przyjmowana wyłącznie doustnie – pomogła organizmowi gryzoni zablokować rozmnażanie się wirusów.
Naukowcy rozpoczęli już doświadczenia kliniczne z zauważoną w brokułach substancją czynną. JSL
Źródło: www.berkeley.edu