Dzięki nim naukowcy – o czym teraz piszą na łamach Cell – zrozumieli, iż mają do czynienia z… serem. O ile więc same mumie nie zyskają miana najstarszych na świecie, to ten produkt – jak najbardziej. Co ciekawe, w przypadku mumii takie miano należałoby do znalezionych w Chile szczątków znanych jako Chinchorro. To właśnie je uznaje się za najstarsze dowody na celową mumifikację ludzkich ciał.
Czytaj też: Niesamowite odkrycie naukowców na peruwiańskiej pustyni! Co kryją nowe rysunki z Nazca?
W przypadku Chin do odkrycia doszło na terenie Kotliny Kaszgarskiej. Zlokalizowana w zachodniej części tego kraju, stanowiła miejsce spoczynku mumii liczących około 3600 lat. Znalezione przed laty szczątki zostały wysmarowane czymś w rodzaju współczesnego kefiru, wytworzonym na bazie serów krowich i kozich.
Oczywiście naukowcy zajmujący się tą sprawą próbowali zrozumieć, jaki cel przyświecał osobom, które zdecydowały się na taki krok. Niestety, wciąż nie udało się uzyskać odpowiedzi na to pytanie, lecz bardzo istotny pozostaje fakt, iż doszło do identyfikacji tajemniczej białej substancji. W toku prowadzonych analiz członkowie zespołu badawczego rozpoznali kilka gatunków bakterii i grzybów, między innymi Lactobacillus kefiranofaciens i Pichia kudriavzevii, które stosuje się w przemyśle mleczarskim nawet współcześnie.
Biała substancja, którą zostały wysmarowane znalezione w Chinach mumie okazała się najstarszym znanym nauce serem
Oczywiście nabiał nie słynie z długowieczności, dlatego dowody na jego wytwarzanie czy stosowanie są bardzo rzadko spotykane. Z tego względu ostatnie znaleziska są wyjątkowo istotne w odniesieniu do badań nad działalnością dawnych mieszkańców Chin. Pokazują one, iż tego typu wyroby mleczarskie były znane w Azji Centralnej już w epoce brązu. Ale dlaczego smarowano nimi zmarłych? To pytanie jak na razie pozostaje bez odpowiedzi.
Czytaj też: Nieznana cywilizacja istniała kiedyś w Afryce. Nowe dowody wywracają naszą wiedzę do góry nogami
Być może miało to formę rytuału, który w jakiś niewyjaśniony sposób miał pomagać zmarłym w życiu pozagrobowym. Nie można też wykluczyć, że wierzono we właściwości konserwacyjne takiego sera, co miało zabezpieczyć szczątki przez rozkładem. Najskuteczniejszym sposobem na rozwikłanie owej zagadki byłoby znalezienie źródeł pisanych z okresu, w którym chińskie mumie zostały złożone do grobów.