Pod koniec lutego Xolair (omalizumab) dostał zielone światło od Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) do leczenia alergii pokarmowych zależnych od immunoglobiliny E u niektórych dorosłych i dzieci powyżej 1. roku życia. Jest to pierwszy taki preparat, który będzie chronic ludzi przed wieloma przypadkowymi alergenami.
Czytaj też: Dlaczego niektóre alergie trwają całe życie?
Lek nie jest przeznaczony do stosowania podczas reakcji alergicznej. Jest przeznaczony do wielokrotnego użytku co kilka tygodni, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Nie daje jednak stuprocentowej ochrony, a FDA twierdzi, że osoby zażywające Xolair i tak powinny unikać pokarmów, na które są uczulone. Nie muszą jednak już obawiać się, że pojawienie się jednego z “problematycznych” składników pokarmowych wywoła u nich ciężką reakcję.
Dr Kelly Stone z Centrum Oceny i Badań Leków FDA mówi:
Chociaż nie wyeliminuje alergii pokarmowych ani nie umożliwi pacjentom swobodnego spożywania alergenów pokarmowych, jego wielokrotne stosowanie pomoże zmniejszyć wpływ na zdrowie w przypadku przypadkowego narażenia.
Alergie pokarmowe przestaną być takie straszne
Według CDC w 2021 r. prawie 6 proc. mieszkańców Stanów Zjednoczonych miało alergię pokarmową, a narażenie na “problematyczny” produkt spożywczy może prowadzić do potencjalnie zagrażających życiu reakcji anafilaktycznych. Obecne leczenie wymaga ścisłego unikania pokarmów, na które pacjent jest uczulony i szybkiego podania adrenaliny w przypadku anafilaksji.
Czytaj też: Picie mleka może chronić przed cukrzycą typu 2. Ale jest pewien haczyk
Xolair to lek należący do klasy tzw. przeciwciał monoklonalnych, który wiąże się z immunoglobuliną E (IgE), rodzajem przeciwciał wywołujących reakcje alergiczne, i blokuje wiązanie się IgE z jej receptorami. Jest to pierwszy lek, który zmniejsza reakcje alergiczne na więcej niż jeden rodzaj żywności po przypadkowym narażeniu. Na rynku jest dostępny preparat Palforzia, zatwierdzony do stosowania u pacjentów w wieku 4-17 lat w celu łagodzenia reakcji alergicznych i anafilaksji, ale działa tylko w odpowiedzi na orzeszki ziemne.
Lek podaje się w formie zastrzyku co dwa lub cztery tygodnie. Jak wynika z badania sponsorowanego przez National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), z czasem Xolair pomaga niektórym osobom tolerować pokarmy, na które są uczulone.
W badaniu przeprowadzonym na 168 pacjentach uczulonych na orzeszki ziemne i co najmniej dwa inne pokarmy, 68 proc. osób, którym podawano Xolair przez 4-5 miesięcy, było w stanie spożyć około 2,5 orzeszków ziemnych bez objawów, takich jak pokrzywka, uporczywy kaszel czy wymioty. Badanie wykazało również, że Xolair był skuteczny po 4–5 miesiącach u 67 proc. osób uczulonych na jaja, 66 proc. osób uczulonych na mleko i 42 proc. osób uczulonych na nerkowce. Wyniki te oparto na małych ilościach każdego pokarmu – ćwiartce jajka, dwóch łyżkach 1-procentowego mleka i 3,5 orzechów nerkowca.
Do najczęściej obserwowanych działań niepożądanych leku Xolair należały reakcje w miejscu wstrzyknięcia i gorączka. Xolair zawiera pewne ostrzeżenia i środki ostrożności, takie jak anafilaksja, nowotwór złośliwy, gorączka, ból stawów, wysypka, zakażenie pasożytnicze (robaki) i nieprawidłowe wyniki badań laboratoryjnych.
Lek opracowany przez Genentech i Novartis został pierwotnie zatwierdzony w 2003 r. do leczenia umiarkowanej do ciężkiej, przewlekłej astmy u niektórych pacjentów. Xolair jest również zatwierdzony do leczenia przewlekłej pokrzywki spontanicznej i przewlekłego zapalenia błony śluzowej nosa i zatok przynosowych z polipami nosa u niektórych pacjentów.