Oto najzdrowszy napój świata. Możesz przyrządzić go we własnej kuchni

Ajran to słony napój na bazie jogurtu, który składa się tylko z trzech składników. Jest popularny w Turcji i bardzo zdrowy, a każdy może przyrządzić go w domu.
Ajran – zdjęcie poglądowe /Fot. Freepik

Ajran – zdjęcie poglądowe /Fot. Freepik

Ajran w ostatnich latach rozprzestrzenił się na cały świat i piją go ludzie na wszystkich szerokościach geograficznych. Ma specyficzny smak, ale trudne do zliczenia korzyści zdrowotne, dlatego jest polecany do regularnego spożycia przez osoby o konkretnych wymaganiach pokarmowych.

Czytaj też: Lubisz sztucznie słodzone napoje gazowane? Uważaj na serce

Ajran wywodzi się z Turcji i składa się zaledwie z trzech składników: wody, jogurtu naturalnego i soli. Wymieszane w odpowiednich proporcjach tworzą napój, który gasi pragnienie i wpływa korzystnie na nasz organizm. Trzeba jednak uczciwie przyznać, że gdy się go pije za pierwszym razem, to mało komu smakuje.

Czy ajran to faktycznie najzdrowszy napój na świecie?

Pierwotnie ajran stworzono, by łagodzić smak pikantnych potraw serwowanych namiętnie w Turcji. Napój ten szybko jednak znalazł swoich smakoszy nie tylko jako dodatek do ostrych dań i często jest spożywany niezależnie od nich. Niektórzy mogą się zastanawiać: co niezwykłego jest w jogurcie naturalnym rozcieńczonym wodą i posolonym. Kluczem jest jednak ich odpowiednia proporcja.

Czytaj też: Mleko w kartonie czy butelce? Eksperci nie mają wątpliwości

W Turcji ajran określa się jako “najzdrowszy napój na świecie”, a eksperci z różnych części globu potwierdzają jego pozytywny wpływ na nasz organizm. Ajran uważa się za doskonałe źródło elektrolitów i zaleca się jego regularne spożywanie podczas egzotycznych wakacji w ciepłych krajach, np. Turcji, Zjednoczonych Emiratach Arabskich czy Katarze. Ajran zapobiega odwodnieniu, więc osoby, które wykazują dużą potliwość, powinny sięgać dziennie po więcej niż jedną szklankę.

Do ajranu można dodać limonkę lub miętę – według preferencji /Fot. Freepik

Ajran jest również uważany za doskonałe źródło pożytecznych bakterii niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego układu trawiennego. Żywe kultury bakterii zawarte w wielu jogurtach ułatwiają proces trawienia i wzmacniają układ odpornościowy. Ponieważ jogurt jest wytwarzany z mleka zwierzęcego, napój jest również doskonałym źródłem wapnia i witaminy D.

Kultury bakterii zawarte w ajranie pomagają leczyć choroby żołądka, takiej jak zaparcia czy biegunki. Wiele tureckich rodziców podaje swoim dzieciom ajran, gdy skarżą się na ból brzucha lub gdy przeszły intensywną antybiotykoterapię. Nie ma żadnych ograniczeń wiekowych – ajran mogą pić zarówno dzieci, jak i seniorzy. Z wiadomych względów nie jest zalecany osobom z nietolerancją laktozy, choć zawsze można spróbować użyć bezlaktozowych/roślinnych zamienników.

Ajran jest pełen składników odżywczych, takich jak białko i wapń, dlatego wspomaga zdrowie kości i zębów. Osoby aktywne fizycznie, które potrzebują dużych ilości białka, często sięgają po ajran zamiast produkowanych mieszanek w proszku. Co więcej, ponieważ ajran nie zawiera cukru i jest niskotłuszczowy, stanowi doskonałą alternatywę dla napojów gazowanych, po które wiele osób sięga latem w celu orzeźwienia (np. Coca-Cola).