Teflon to materiał, którego bardzo często używa się do powlekania patelni aluminiowych i praktycznie nie ma domu, w którym takowej byśmy nie znaleźli. Nie przywiera do nich jedzenie i nie trzeba używać dużo tłuszczu. Ale patelnie teflonowe – jak wszystko – się zużywają. Kiedy teflon już zostanie uszkodzony, może być szkodliwy dla naszego zdrowia.
Naukowcy z Flinders University i Uniwersytetu w Newcastle sprawdzili, jak miliony małych plastikowych cząsteczek odpadają podczas gotowania i mycia, gdy nieprzywierające garnki i patelnie stopniowo tracą swoją powłokę. Wystarczy jedno pęknięcie, głębsza rysa na powierzchni teflonowej, by uwolnić nawet 9100 cząsteczek mikroplastików.
Czytaj też: Mikroplastik jest wszędzie. Zagrożenie dla środowiska, ale także i ludzi
Dr Cheng Fang z Uniwersytetu w Newcastle mówi:
Materiał powłoki nieprzywierającej – teflon – jest generalnie członkiem rodziny PFAS. Biorąc pod uwagę fakt, że PFAS jest dużym problemem, mikrocząsteczki teflonu w naszej żywności mogą być problemem zdrowotnym – wymaga to jednak dokładniejszego zbadania.
Patelnia źródłem mikroplastiku
W pracy opublikowanej w Science of The Total Environmentate wykorzystano spektroskopię ramanowską w celu bezpośredniej wizualizacji i identyfikacji mikroplastików (mniejszych niż 5 mm) i nanoplastików (milion razy mniejszych), które są trudniejsze do monitorowania niż inne tworzywa sztuczne.
Naukowcy porysowali powierzchnię patelni teflonowych i zasymulowali proces gotowania, podczas którego oparli przez 30 sekund o naczynie łyżkę kuchenną, wykonaną z różnych materiałów (stal nierdzewna, wełna, plastik, drewno). Okazuje się, że porysowana powłoka teflonowa mogła spowodować uwolnienie nawet 2,3 mln mikroplastików.
Czytaj też: Na Antarktydzie pada śnieg z mikroplastikami. Fatalne doniesienia naukowców
Prof. Youhong Tang z Flinders University mówi:
To stanowi silne ostrzeżenie, że musimy być ostrożni w wyborze i używaniu przyborów kuchennych, aby uniknąć zanieczyszczenia żywności. Zaleca się więcej badań, aby zająć się oceną ryzyka mikroplastików i nanoplastików teflonowych, biorąc pod uwagę, że teflon jest członkiem rodziny PFAS.
Chociaż wciąż istnieją pytania dotyczące tego, jak powszechne i niebezpieczne może być uwalnianie mikroplastików i nanoplastików, naukowcy wzywają do dalszych badań nad możliwymi skutkami zanieczyszczenia posiłków podczas gotowania. Może się zdarzyć, że wiele starszych garnków i patelni powinno zostać wycofane z użytku po pewnym czasie – należałoby wprowadzić odgórną kontrolę lub uruchomić program wymiany tego typu naczyń.