Miód dla zdrowia, ale nie każdy
Już nasze babki i ich babki, a także całe pokolenia przed nimi, znały wartość miodu i stosowały go przez cały rok. Dobry miód wpływa na zwiększenie odporności organizmu, działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, wzmacnia serce, wspomaga regenerację wątroby, koi zszargane nerwy i dostarcza organizmowi niezbędne mikroelementy – potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy. A co, jeśli kupimy miód z niewiadomego źródła? Zamiast zastrzyku zdrowia, możemy dostać mieszankę cukru i substancji o wątpliwych dla zdrowia walorach. Jak więc uniknąć niespodzianek?
fot. Pasieki Rodziny Sadowskich
Jak nie dać się nabić w… słoik?
Po pierwsze i najważniejsze, kupuj miód TYLKO ze znanego i zaufanego źródła. Na opakowaniu zawsze szukaj nazwy i adresu producenta – dzięki temu wiesz, kto odpowiada za jakość produktu, który kupujesz. Uwaga – nawet jeśli na słoiku widnieje polska nazwa, nie musi to oznaczać, że miód pochodzi z Polski. Dokładnie czytaj etykietę i unikaj miodów z mieszanek niewiadomego pochodzenia, oznaczonych jako: mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE. Wybieraj ten znany z wysokiej jakości i jasno oznakowany miód polski.
Miej na uwadze również to, że koszt wyprodukowania kilograma miodu to nie jest kilka złotych, lecz wynosi ok 20 zł. Jeśli miód jest sporo tańszy, prawdopodobnie jest importowany lub gorszej jakości.
Pamiętaj, że prawdziwy miód krystalizuje. W zależności od gatunku proces ten trwa od tygodnia do roku od miodobrania. Aby skrystalizowany miód odzyskał swoją płynną postać wystarczy go delikatnie podgrzać, pamiętając, że zachowuje on swoje cenne właściwości jedynie do temperatury 40 stopni C. Przy zakupie miodu ciężko jest zatem ocenić, czy jest on dobrej jakości i czy nie został wcześniej zbyt podgrzany. Z pewnością należy unikać brzydko rozwarstwionych miodów. Oznacza to, że na dole słoika widzimy coś w rodzaju kryształków cukru, choć cukrem to nie jest. To forma, jaką miód przyjmuje po przegrzaniu. Ziarenka na dole, a na górze płynny miód to klasyczny dowód na nieumiejętne potraktowanie miodu.
Jeśli chcesz mieć pewność, że kupiony przez Ciebie miód jest prawdziwy, zdaj się na sprawdzonych dostawców, takich jak godny zaufania lokalny pszczelarz, czy też dobrze oceniana firma pszczelarska, sprzedająca przebadany produkt w sklepach ze zdrową żywnością lub w swoim sklepie online.
Sztuczny miód można odróżnić od naturalnego w ten sposób, że prawdziwy osiada na dnie szklanki zimnej wody, a sztuczny od razu się w niej rozpuszcza. Oprócz tego naturalny miód lany z łyżeczki na płaską powierzchnię utworzy stożek, a sztuczny po prostu się rozleje.
fot. Pasieki Rodziny Sadowskich
Najlepszy miód? Z prawdziwej pasieki
Lokalni pszczelarze i wysoko oceniane np. w internecie pasieki, sprzedają prawdziwy, dobrze przebadany produkt, co mogą potwierdzić odpowiednimi certyfikatami.
Jak wyjaśnia Arkadiusz Sadowski, założyciel Pasiek Rodziny Sadowskich: „W czasach, gdy każdy klient może wystawić opinię w przeglądarce i na profilu społecznościowym najlepiej wybierać tych, których jakość potwierdzają liczni, zadowoleni klienci. Poza oczywistymi walorami smakowymi i zdrowotnymi, dla których warto to robić, pomagamy w ten sposób lokalnej przyrodzie i małym przedsiębiorcom”.
Miody od ekspertów
Dlaczego warto wybierać miody od firm, które zajmują się tylko pszczelarstwem? Doświadczeni bartnicy znają pszczele rodziny i wiedzą, jak o nie dbać. Miejsca ustawienia uli w sezonie miododajnym planują tak, by zapewnić owadom jak najlepsze warunki bytowania przez cały sezon. Mają też wiedzę, kiedy kwitną poszczególne gatunki roślin, co pozwala im przewidzieć, jaki miód powstanie w ulu.
fot. Pasieki Rodziny Sadowskich
Pasieki Rodziny Sadowskich to obecnie największe gospodarstwo pszczelarskie w Polsce. Liczy ponad 3000 uli, które są położone na terenie północnego Mazowsza i Kujaw.
„ Dla naszych pszczół wybieramy czyste ekologicznie i bogate w rośliny miododajne tereny, dzięki czemu w sezonie jesteśmy w stanie pozyskać różne rodzaje miodu. Oferujemy więc zarówno te najbardziej popularne smaki jak: aromatyczny miód lipowy czy delikatny wielokwiatowy, jak i te bardziej specyficzne, jak gryczany czy spadziowy – wyjaśnia Arkadiusz Sadowski, który wraz ze wspólnikami i rodziną rozwija swoją pasiekę od ponad 10 lat .
————————-
Spróbuj hitu z Pasiek Rodziny Sadowskich – miody smakowe to intrygujące połączenie złotego nektaru z owocowymi, wytrawnymi i korzennymi smakami.
fot. Pasieki Rodziny Sadowskich
Kwaskowate połączenia w miodzie z maliną lub porzeczką podbiły serca największej liczby klientów. Swoich zagorzałych zwolenników mają również miody z kakao, cynamonem, czarnuszką i czarnym bzem, czy też świetnie sprawdzające się w kuchni: miód z imbirem i czosnkiem i miód z kurkumą i pieprzem cayenne. To zupełnie nowa jakość i nowe smaki – zachwala Arkadiusz Sadowski.
Wszystkie miody pochodzące z Pasiek Rodziny Sadowskich dostępne są na stronie www.pasiekisadowskich.pl